han Rôzne

Minulý mesiac sa v našom kraji zamestnalo 244 Ukrajincov: Akú prácu robia najčastejšie?

Spolu 244 občanov Ukrajiny so statusom dočasného útočiska sa do konca marca zamestnalo v spoločnostiach v Trnavskom kraji. V prevažnej miere majú záujem o pracovné pozície, pri ktorých nie je potrebná znalosť slovenského jazyka.

Ilustračný obrázok k článku Minulý mesiac sa v našom kraji zamestnalo 244 Ukrajincov: Akú prácu robia najčastejšie?
Zdroj: TASR

„Najčastejšie sa zamestnávajú v pomocných profesiách ako napríklad pomocný pracovník v kuchyni či v sklade, alebo montážny pracovník vo výrobe,“ uviedla Marianna Šebová z tlačového oddelenia Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Ako to funguje?

Občania Ukrajiny so statusom dočasného útočiska sa neevidujú na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny. „Zamestnanci úradov u nich zisťujú formou dvojjazyčného dotazníka, či majú záujem pracovať a ak áno, v akej oblasti. Následne, ak je k dispozícii voľné pracovné miesto, kontaktujú zamestnávateľa. V prípade, ak má zamestnávateľ záujem o zamestnanie občana Ukrajiny so statusom dočasného útočiska, sprostredkujú mu kontakt,“ uviedla Šebová.

Všetky úrady zároveň takýmto občanom poskytujú informačno-poradenské služby pri hľadaní zamestnania a adaptácii v novom zamestnaní, ponuku voľných pracovných miest.

V prípade záujmu o zamestnanie si občania Ukrajiny môžu pozrieť všetky dostupné pracovné miesta na portáli www.sluzbyzamestnanosti.gov.sk, ponuky sú preložené aj do ukrajinského jazyka. K 1. aprílu 2022 eviduje rezort na portáli 86 273 voľných pracovných miest od 6 950 zamestná­vateľov. Na tomto pracovnom portáli sa dajú filtrovať aj pracovné ponuky, ktoré sú vhodné pre cudzincov.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM