Dominika Handzušová Rôzne

Na pešej zóne pribudnú sochy: Diela sa budú striedať

Trnavskú pešiu zónu oživia najnovšie aj sochárske diela. Radnica nechce trvalú inštaláciu, priestor tu vždy dočasne dostanú mladí umelci.

Ilustračný obrázok k článku Na pešej zóne pribudnú sochy: Diela sa budú striedať
Foto: Dominika Handzušová

Trnavská radnica zatiaľ nepočíta s tým, že by na novú pešiu zónu inštalovala trvalé sochárske diela. Umožní však dočasne umiestniť do centra práce zväčša mladých umelcov, ktorí nemajú veľa príležitostí na vystavovanie.

Prvá už stojí

Prvou lastovičkou je Spovednica arcibiskupa Bezáka, ktorá už stojí pri Kráľovskej fontáne. Podľa hovorcu mesta Pavla Tomašoviča o pár dní pribudne o niekoľko desiatok metrov ďalej sochársky objekt s názvom Dve Skutočnosti od študenta Akadémie výtvarných umení v Banskej Bystrici Filipa Pechu.

Po hudbe a divadle prichádzajú výtvarníci

Rozhodnutie poskytnúť prechodne tento verejný priestor výtvarným umelcom je podľa hovorcu pokračovaním koncepcie oživovania centra Trnavy. „Vlani sme na pešiu zónu priniesli hudbu a divadlo, teraz sú to okrem nich aj výtvarníci, ktorí môžu takýmto spôsobom vstúpiť do kultivovanej diskusie. S priestorom pešej zóny budú môcť počítať aj v budúcich rokoch,“ povedal Tomašovič.

Spovednica arcibiskupa Bezáka autora Ladislava Gajdoša v Trnave nie je prvým miestom jej inštalácie. Zoznámiť sa s ňou mohli už predtým diváci v Košiciach, Prievidzi i Piešťanoch. Obe diela budú na pešej zóne počas celého leta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM