Dominika Handzušová Kultúra

Nadčasové motívy a depozitár spomienok: Pozrite si prierez tvorby manželov Kubinských

Po dvadsiatich rokoch sa Monika a Bohuš Kubinský opäť predstavia trnavskému publiku. V Kopplovej vile môžete navštíviť ich výstavu Imagine.

Ilustračný obrázok k článku Nadčasové motívy a depozitár spomienok: Pozrite si prierez tvorby manželov Kubinských
Zdroj: TASR

Projekt Imagine završuje viac ako ročnú permanentnú výstavnú činnosť Kubinských. Po rozsiahlych tematických výstavách v pražskom DOXe – Centre súčasného umenia a v šamorínskej At Home Gallery ako aj v Oravskej galérii v Dolnom Kubíne sa po dvadsiatich rokoch predstavujú trnavskému publiku.

Tentokrát prierezom tvorby z rokov 1992 – 2015. Monika monumentálnou a komornou senzitívnou maľbou, Bohuš menšími priestorovými objektmi a jedným novým site-specific projektom.

Pomyselný depozitár spomienok

„Obsahové témy, ktoré prenikajú ich výtvarným dielom, zasahujú súčasný kultúrny aj výtvarno-umelecký diskurz. V logických súvislostiach reflektujú kľúčové nadčasové motívy a vytvárajú pomyselný depozitár spomienok," napísala pri príležitosti otvorenia výstavy Imagine v Dolnom Kubíne Eva Ľuptáková.

Projekt Imagine si podľa nej za cieľ stanovil prácu v archeologickom móde. "Prácu, ktorá by primárne naplno využila pôvodné záznamy a podnety doposiaľ v ich tvorbe nezrealizované a pre tento projekt znova objavené a prinavrátené. To všetko v čitateľnej podobe, ktorá dôsledne zapadá do súčasných výtvarných tendencií,“ dodala Ľuptáková.

Koncentrovanosť a hĺbavosť

Moniku a Bohuša Kubinských charakterizuje podľa kurátora výstavy Romana Popelára koncentrovanosť a hĺbavosť v prístupe k dielu. „V ich tvorbe ide o precíznu realizáciu, viacvrstvové čítanie, uvažovanie nad výstavným priestorom, výber materiálu, apel na procesuálnosť (pominuteľnosť) foriem a trvanlivosť obsahov,“ hovorí kurátor výstavy.

Jej slávnostné otvorenie sa uskutoční vo štvrtok 11. júna od 18:00 hod. Diela Kubinských si následne budete môcť v Galérii Jána Koniarka v Trnave pozrieť až do 16. augusta.

Čítajte tiež:
Dolná Krupá rozkvitla všakovakými farbami: Slávnosť ruží sa konala už ôsmy raz
Na pešej zóne pribudnú sochy: Diela sa budú striedať

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM