Krimi

V Hlohovci zasahovali policajti: V dome muža našli nelegálny chov papagájov a korytnačiek

Policajti počas domovej prehliadky našli protiprávne chované korytnačky a papagáje. V priestoroch sa nachádzali aj uhynuté jedince druhu ara marakana.

Ilustračný obrázok k článku V Hlohovci zasahovali policajti: V dome muža našli nelegálny chov papagájov a korytnačiek
3
Galéria
Zdroj: TASR - Prezídium Policajného zboru

Protiprávne držané a chované chránené živočíchy zaistili v Hlohovci počas domovej prehliadky príslušníci enviropolície z Nitry. Spoločenská hodnota zvierat bola vyčíslená na takmer 12-tisíc eur, vo veci je začaté trestné stíhanie za prečin porušovania ochrany rastlín a živočíchov. Informovala o tom Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie Prezídia Policajného zboru.

V priestoroch sa nachádzalo sedem kusov korytnačky zelenkastej, päť papagájov žako kongo, jeden papagáj a tri kadávery druhu ara marakana, jeden pancier korytnačky. Počas domovej prehliadky bola odobratá vzorka DNA u tridsiatky papagájov žako kongo z dôvodu preverenia pôvodu týchto jedincov chránených druhov živočíchov. „Ich pôvod 51-ročný podozrivý M. P. nevedel v zmysle príslušných právnych predpisov preukázať. V dome sa ďalej našli krúžky na nezameniteľné označenie vtákov a aj rôzne dokumenty k zvieratám,“ doplnila Hrabovská.

Prečítajte si tiež

Výška trestu

Polícia v tejto súvislosti upozorňuje, že akékoľvek nakladanie s ohrozenými druhmi živočíchov a rastlín je podmienené povoleniami a rozhodnutiami príslušných štátnych orgánov.

„Ak sa takéhoto konania dopustí páchateľ na Slovensku, hrozí mu trest odňatia slobody až do výšky osem rokov, v závislosti od rozsahu zisteného protiprávneho konania,“ uviedla.

Protiprávne obchodovanie s ohrozenými druhmi rastlín a živočíchov dnes patrí medzi štyri najvýznamnejšie svetové bezpečnostné hrozby z pohľadu obratu finančných prostriedkov.

Na jej páchaní sa často podieľajú rozsiahle siete medzinárodných zločineckých organizácií, pre ktoré je táto činnosť lákavá z dôvodu nízkeho rizika odhalenia a nízkych trestov, ktoré sú za takúto trestnú činnosť ukladané.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
V Hlohovci našli nelegálny chov papagájov a korytnačiek
3
Galéria
Zdroj: TASR - Prezídium Policajného zboru
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM