Klaudia Goncalves Rôzne Správy

V hvezdárni pozorovanie Perzeíd neplánujú: Meteorický roj bude viditeľný voľným okom

Milovníkov pozorovaní nočného neba čaká vrchol letnej astronomickej sezóny. Roj Perzeíd dosiahne svoje maximum.

Ilustračný obrázok k článku V hvezdárni pozorovanie Perzeíd neplánujú: Meteorický roj bude viditeľný voľným okom
Zdroj: TASR

Milovníci pozorovaní astronomických úkazov by mali zbystriť pozornosť. Meteorický roj Perzeíd dosiahne svoj vrchol medzi 11. až 13. augustom. Počas tohoto obdobia budeme môcť na oblohe narátať až 40 meteorov, ktoré patria k Perzeidám. „Okrem nich budú na oblohe viditeľné aj iné meteory,“ prezradila Zuzana Kaňuchová z Astronomického ústavu SAV Tatranská Lomnica.

„Perzeidy sú rýchle jasné meteory (do atmosféry Zeme vlietajú rýchlosťou až 59 km/s) a často za sebou zanechávajú stopu,“ informuje portál astro.sk.

A ako bezpečne rozpoznať obľúbené Perzeidy od iných meteorov? „Smer ich letu je od patričného radiantu, pričom v jeho blízkosti sú krátke a pomalé, ďalej od neho zase dlhé a rýchle,“ dodáva pre web astro.sk Zuzana Kaňuchová.

“Perseidy majú obdobie činnosti od 17.júla do asi 24.augusta 2018. Najväčšia aktivita je v dňoch 9 – 16. augusta s maximom 13.augusta 2018. Pozorovanie meteorov pre verejnosť však v planetáriu neplánujeme. Meteory sa na hvezdárni pozorujú rádioastronomicky pomocou dopredného radaru GRAVES vo Francúzsku. Odrazy od stôp meteorov sa registrujú na frekvencii 143,05 MHz,” uviedol Vladimír Karlovský z Hvezdárne a planetária v Hlohovci.

Video aj polohu radiantu môžete nájsť na adrese: http://www.spaceweather.com/.

Foto: ilustračné

Zdroj: hlohovec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM