Lucia Lauková Správy

Parkovanie v Trnave: Mesto chce zaviesť BEZSTAROSTNÚ hodinku aj zlúčiť zóny

Poslanci budú koncom apríla rokovať o návrhu VZN o regulácii parkovania. Aké konkrétne zmeny prinesie?

Ilustračný obrázok k článku Parkovanie v Trnave: Mesto chce zaviesť BEZSTAROSTNÚ hodinku aj zlúčiť zóny
Foto: Peter Bestvina / Zdroj: Mesto Trnava

Nové pravidlá parkovania v Trnave, ktoré sú zahrnuté v návrhu VZN, prinesú podľa radnice mnoho pozitívnych zmien. Poslanci budú o návrhu rokovať 30. apríla.

Mesto navrhované zmeny rozdelilo do štyroch hlavných bodov, a to: zjednodušenie zón a sadzieb, bezstarostná hodinka“ pre držiteľov rezidentských parkovacích kariet, víkendové návštevy za minimum kreditov a flexibilnejšie pravidlá pre držiteľov parkovacích kariet.

Prečítajte si tiež

1. Zjednodušenie zón a sadzieb

Po novom bude mesto pracovať iba s piatimi pásmami R, H, A, B, D. „Vo všetkých pásmach sa zjednocuje hodinová i maximálna denná sadzba za úhradu formou SMS, aplikácie (APP) datamesta aj prostredníctvom parkovacieho automatu. Zároveň sme zlacnili platby cez SMS,“ priblížila radnica.

  • Pásmo A – centrum mesta – 2 eurá za hodinu, 12 eur za celý deň
  • Pásmo B – záchytné parkoviská (pre držiteľov rezidentských parkovacích kariet sú zdarma a bez akýchkoľvek obmedzení) – 0,60 eur za hodinu, 4 eurá za deň
  • Pásmo H – časti mesta so zástavbou rodinných domov – 0,60 eur za hodinu, 4 eurá za deň
  • Pásmo R – sídliská (hromadná bytová výstavba) – 1 euro za hodinu, 8 eur za deň
  • Pásmo D – tzv. rýchloobrátkové parkoviská – 1 euro za hodinu, 8 eur za deň

2. „Bezstarostná hodinka“ pre držiteľov rezidentských parkovacích kariet

Doteraz mali držitelia parkovacích kariet REZIDENT ZÓNY v iných platených zónach možnosť bezplatne zaparkovať 1-krát za deň v ktorejkoľvek zóne označenej písmenom D, H, R na obmedzený čas 30 minút, s podmienkou použitia webovej aplikácie. Po novom by mohli rezidenti bezplatne zaparkovať na celú hodinu raz denne, a to v každej z platených zón označených písmenom D, H, R, bez nutnosti použiť webovú aplikáciu alebo iného nástroja slúžiaceho na registráciu počiatočného času parkovania.

3. Víkendové návštevy za minimum kreditov

Podľa návrhu nového VZN sa v prípade dní pracovného pokoja pri uplatnení návštevného kreditu odrátajú z kreditu iba najviac dve hodiny. „Ak u vás zaparkuje návšteva na celý víkend, odrátajú sa vám maximálne štyri hodiny z kreditov, čo je výrazná a vítaná zmena,“ priblížilo mesto.

4. Flexibilnejšie pravidlá pre držiteľov parkovacích kariet

Návrh prináša aj zmeny v pravidlách pre vydávanie a používanie parkovacích kariet. Zlepšiť sa má flexibilita v prípade zmeny vozidla alebo v prípade úmrtia držiteľa karty. Ďalej sa má predĺžiť možnosť dočasnej zmeny parkovacej karty v prípade poruchy vozidla, a to na štyrikrát počas platnosti parkovacej karty na 15 po sebe nasledujúcich dní. Rozšíri sa tiež možnosť získať parkovaciu kartu aj pre žiadateľa, ktorý je v technickom preukaze uvedený ako vlastník vozidla. Doteraz ju mohol dostať iba držiteľ vozidla. Pre platiteľa úhrady pribudne možnosť žiadať o vrátenie tzv. duplicitnej platby.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM