Správy

Počas leta nuda v Trnave nehrozí! Prichádzajú obľúbené Potulky malým Rímom

Potulky malým Rímom sa budú konať každú prázdninovú nedeľu. Čo všetko počas nich budeme môcť zažiť?

Ilustračný obrázok k článku Počas leta nuda v Trnave nehrozí! Prichádzajú obľúbené Potulky malým Rímom
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Obľúbené vlastivedné letné Potulky malým Rímom sa začnú v Trnave v nedeľu 2. júla návštevou Knižnice – domu príbehov a ľudskej pamäti.

Na každú prázdninovú nedeľu popoludní pripravilo mesto Trnava tému, ktorá priblíži mesto z nevšedných, menej známych pohľadov. Informovala o tom hovorkyňa radnice Veronika Majtánová.

Nazrú do zákulisia

„Pri prvej potulke nazrieme do dejín Knižnice Juraja Fándlyho a spoznáme jej zákutia vrátane zmodernizovaných častí,“ uviedla. O týždeň neskôr, 9. júla sa otvoria brány gymnázia na Hollého ulici. V súčasnosti je arcibiskupskou vzdelávacou inštitúciou, ale jeho predchodca Gymnázium Jána Hollého odchoval množstvo známych osobností spoločenského, kultúrneho i vedeckého života Slovenska. Návšteva je príležitosťou pre absolventov zaspomínať si.

Ďalšie lákavé potulky

Potulka O hviezdnom rektorovi 16. júla priblíži život a dielo Antona Hajduka, významného astronóma a zároveň prvého rektora novodobej Trnavskej univerzity (1992 – 1996). Hajduk dosiahol pozoruhodné vedecké výsledky v astronómii a fyzike.

V roku 1683 bolo mesto Trnava vypálené a vyplienené kuruckým vojskom. Túto tienistú časť histórie priblíži potulka Výpalník Tököli 6. augusta.

Už vlani prejavili Trnavčania veľký záujem o návštevu Bellušovho vodojemu, ktorý sa týči nad mestom a je jedným z jeho symbolov. „Zarezervovali sme preto dve nedele, 13. a 27. augusta, v dvoch termínoch o 16.30 a 18.00 h, aby sa ušlo všetkým,“ uviedla Majtánová. Poslednou bude potulka Okná a vitráže Trnavy 20. augusta, ktorá priblíži práve túto krehkú krásu trnavských okien.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie lákavé články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM