Podniky v Trnave otvárajú: KTO si môže dopriať obed či kávu v reštaurácii? FOTO
Mnohým podnikateľom sa začiatkom januára splnilo ich vianočné prianie. Od 3. januára mohli otvoriť svoje prevádzky. Nie však pre všetkých.
Od 3. januára platí na Slovensku vyhláška Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorá dovoľuje otvoriť reštaurácie a ostatné prevádzky verejného stravovania.
Interiéry reštaurácií či kaviarní môžu byť po novom otvorené v režime OP, to znamená, pre očkovaných a ľudí, ktorí v posledných 180 dňoch prekonali ochorenie COVID-19. Povolená je konzumácia jedál a nápojov na mieste za dodržania viacerých podmienok.
V režime základ môže naďalej fungovať len výdaj jedál na odber so sebou.
„Režim OP sa týka všetkých priestorov prevádzky, teda aj terás a podobných vonkajších priestorov. Konzumovať na mieste môžu len osoby v režime OP a prevádzkovatelia musia dodržať aj ostatné podmienky stanovené vo vyhláške,“ upozorňuje ÚVZ SR.
Aké sú podmienky?
Obsadená môže byť len polovičná kapacita zariadenia a za jedným stolom môžu sedieť najviac štyri osoby alebo osoby z jednej domácnosti. Zabezpečené musia byť aj dvojmetrové odstupy medzi stolmi.
Konzumácia pokrmov alebo nápojov je povolená výlučne posediačky. Maximálna kapacita 50 % sa netýka závodných, školských a podobných jedální ani reštaurácií v hoteloch, ktoré poskytujú služby výhradne pre ubytovaných hostí.
„Reštaurácie môžu fungovať aj po 20:00, keďže prihliadame na to, že reštaurácia môže mať donáškovú službu. Ak ide o prítomnosť ľudí po 20:00 v prevádzkach, upozorňujeme na platný zákaz vychádzania po 20:00,“ uvádza ÚVZ SR.
Prečítajte si tiež
Reštaurácie v hoteloch
Reštaurácie a stravovacie zariadenia v hoteloch môžu poskytovať služby nielen pre ubytovaných (režim OP), v tom prípade je však potrebné dodržať kapacitné obmedzenia, a to 50 % z počtu stolov.
Hotelové reštaurácie, ktoré obsluhujú iba ubytovaných hostí v režime OP plus test, majú povolené vyššie kapacity.
„Konzumácia vo foodcourtoch obchodných domov stále nie je povolená. Reštaurácie, ktoré majú v nákupných centrách svoje priestory, môžu fungovať za dodržania stanovených podmienok,“ dodáva ÚVZ SR.
V galérii si pozrite zábery z otvorenia stravovacích zariadení v Trnave!