Dominika Handzušová Kultúra

Posledná možnosť pozrieť si TIETO hry: Dve májové derniéry Divadla Jána Palárika

Tento mesiac sa môžete prísť do trnavského divadla rozlúčiť hneď s dvoma predstaveniami. Jedno z nich v Trnave končí po šiestich rokoch.

Ilustračný obrázok k článku Posledná možnosť pozrieť si TIETO hry: Dve májové derniéry Divadla Jána Palárika
Zdroj: TASR

Divadlo Jána Palárika nedávno zaradilo do svojho repertoáru dve nové hy. Najčerstvejším prírastkom je Čierna komédia, len o dva mesiace starší je Boží vták.

Dve hry si tak pre zmenu môžete užiť posledný raz. V pondelok 11. mája je na programe derniéra predstavenia Meštiak šľachticom, ktoré malo premiéru 2. marca v roku 2013. O dosť staršia je hra Vrátila sa raz v noci, ktorá premierovala 6. júna roku 2009.

Meštiak šľachticom

Klasická Moliérova komédia posledný raz pripomenie, že ľudská malichernosť sa ani po stáročiach nezmenila. Ako silno musíme po niečom túžiť, aby sme slepo uverili akýmkoľvek nezmyslom?

Derniéra predstavenia je v pondelok 11. mája o 19:00 hod. vo Veľkej sále Divadla Jána Palárika. Vstupné stojí 8 eur.

Pán Jourdain (Peter Kočiš a hostia) je meštiak. Chcel by však byť niekým iným, niekým lepším. Chcel by sa stať šľachticom. A prečo? Predsa kvôli žene… no nie len tak hocijakej žene, ale kvôli markíze! Je ochotný obetovať veľké peniaze, aby to dosiahol. „Ako na to“ mu poradí gróf Dorant, a tu sa to začína všetko komplikovať. Jourdain či Dorant totiž nie sú jediní, ktorí majú svoje nesplnené túžby, pre ktoré sú ochotní urobiť všetko.

Vrátila sa raz v noci

Hru režijne naštudoval so súborom trnavského divadla a prizvanými hosťami člen činohry SND Emil Horváth. Komédia ponúka množstvo komických situácií a neopakovateľným spôsobom odhaľuje dôležitosť priateľstva a lásky. Hra si získala priazeň divákov po celom svete.

Derniéra predstavenia je vo štvrtok 21. mája o 19:00 hod. vo Veľkej sále Divadla Jána Palárika. Vstupné stojí 8 eur.

Starý mládenec Manuel (Gregor Hološka a hostia) v nej pravidelne chodí na hrob svojej matky. Vyrozpráva tu čo sa mu v živote prihodilo. Jedného dňa prezradí, že sa ide ženiť a doma ho čaká prekvapenie. Matka (Božidara Turzonovová a hostia) vstala z hrobu, aby dozrela na to, koho si jej synáčik vybral za manželku… Roztáča sa kolotoč komických situácií, zmätkov a nedorozumení. Iba Manuel totiž matku vidí a počuje.

Mohlo by vás zaujímať:
Druhá svetová vojna a Trnava: Pozrite si zaujímavé historické fotografie a predmety
Vojna sa skončila! Hrad Červený Kameň pripomína medzník výstavou fotografií

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM