Dominika Handzušová Kultúra

Vojna sa skončila! Hrad Červený Kameň pripomína medzník výstavou fotografií

Ako vyzeral záver druhej svetovej vojny v našom regióne? Fotografie udalostí, ktoré sa odohrali na hrade Červený Kameň a v jeho okolí priblíži výstava Vojna sa skončila!

Ilustračný obrázok k článku Vojna sa skončila! Hrad Červený Kameň pripomína medzník výstavou fotografií
Foto: Dominika Handzušová

Ukončenie najväčšieho vojenského konfliktu ľudských dejín tento rok oslávi 70. výročie. Slovenské národné múzeum – Múzeum Červený Kameň priblíži tento medzník výstavou fotografií.

Vstup voľný

Výstava, ktorú máte možnosť navštíviť je venovaná tým, ktorí sa konca vojny nedožili i tým, ktorých vojna a udalosti jej konca natrvalo poznačili. Sprístupnená bude od 1. mája do 30. septembra v priestoroch severnej bašty na nádvorí hradu vždy od 9:00 hod. do 17:00 hod. Vstup do tohto objektu je voľný.

Zameraná na náš región

Vojna zasiahla všetky oblasti života a zmenila svet. Ani Slovensko a región Malých Karpát sa niektorým vojnovým a povojnovým zločinom nevyhli. „Hrad Červený Kameň tu však zaujímal iba okrajové postavenie, keďže lesk a politický vplyv jeho majiteľov sa v tom období už dávno vytratil,“ hovorí kultúrno-propagačný manažér Múzea Ľuboš Haršány.

Pozornosť výstavy Vojna sa skončila! je podľa neho zameraná nielen na hrad, ale aj na región, ktorého súčasťou bol aj Červený Kameň. „Koniec vojny predstavuje pre Hrad Červený Kameň dôležitý medzník. Jeho pôvodní majitelia, ktorí tu žili dlhé generácie, z hradu utiekli,“ pripomína Haršány.

Hrad bol neskôr niekoľkokrát vyrabovaný a poškodený. Až v roku 1949 sa dostal do správy Ministerstva školstva a národnej osvety a v tomto čase sa začalo s nevyhnutnými opravami a postupným budovaním múzea, ktoré tu sídli dodnes.

Mohlo by vás zaujímať:
„Tajomné záhrady Drahoša Prihela: Brúsené sklené objekty, ale aj pastely a tavená maľba“:http://trnava.dnes24.sk/…-hloh-203937
Vychutnajte si klasickú hudbu: TOTO je program Trnavskej hudobnej jari

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM