Rôzne

Priláka viac turistov? Jaskyňu Driny chcú urobiť turisticky atraktívnejšou, VIDEO

Prírodný klenot by už onedlho mohol dostať viac zaslúženej pozornosti. Nedávno podpísané memorandum chce spraviť Jaskyňu Driny lákavou lokalitou.

Zdroj: Dnes24.sk

Zvýšenie atraktivity Jaskyne Driny a oblasti Smolenického krasu pre turizmus je cieľom cezhraničného projektu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) a jeho organizácie cestovného ruchu.

Pre naplnenie zámeru na zámku v Smoleniciach podpísali memorandum o spolupráci na projekte zástupcovia TTSK, rezortu životného prostredia, Lesov SR, Štátnej ochrany prírody SR, Správy slovenských jaskýň a miestnej samosprávy. Podľa predsedu TTSK Jozefa Viskupiča je najbližšou úlohou nájdenie zahraničného partnera.

Zatraktívnenie lokality

Podľa štátneho tajomníka Ministerstva životného prostredia SR Michala Kiču memorandum tvorí predpoklady pre lepšie využívanie skvostu Malých Karpát. „Zaručuje zachovávanie prírodných krás pri možnosti a zlepšení využívania a sprístupňovania jaskyne a jej atraktivít pre najširšiu turistickú verejnosť,“ uviedol. Je podľa neho dôležité pre garanciu skĺbenia záujmov ochrany prírody, cestovného ruchu a pre realizáciu samotného projektu, ktorý zlepší turistickú infraštruktúru.

Podpredseda TTSK a predseda Krajskej organizácie cestovného ruchu Trnavský kraj zážitkov Pavol Kalman uviedol, že zosieťovanie partnerov je najdôležitejší krok k spusteniu projektu. „V tomto prípade nám ide nielen o zatraktívnenie Drín a Smolenického krasu, ale o to, aby sa podarilo ´roztiahnuť´ návštevníkov po celej oblasti Smoleníc, od zámku až po jaskyňu. Aby sme tých, pre ktorých je ´topom´ práve návšteva zámku, pritiahli aj na spoznávanie jedinej sprístupnenej jaskyne na území západného Slovenska,“ uviedol. Na to, aby sa zámer mohol realizovať, musia získať cezhraničného partnera a tak sa uchádzajú o podporu v Zlínskom a Juhomoravskom kra­ji.

Prečítajte si tiež

Skvalitnenie služieb

Predpokladaný rozpočet za slovenskú stranu je podľa Kalmana na úrovni 1,5 milióna eur. „Počíta sa s vybudovaním návštevníckeho centra, KOCR pripravila projekt náučnej cesty,“ uviedol. Zámerom je urobiť podobnú, ako vedie ku kostolíku sv. Margity Antiochijskej v Kopčanoch pri Skalici, ktorá získala cenu v architektonickej súťaži. „Snažíme sa spolupracovať s dobrými architektmi, považujem za mimoriadne dobré, že slovenskí architekti začínajú mať záujem o takúto prácu, o architektúru v teréne. Doteraz sme ten záujem nezaznamenávali. Príkladom je útulňa Mihalinová v Malých Karpatoch pri Smoleniciach, kde bola súťaž niekoľkých projektov,“ uviedol predseda KOCR.

Podpis memoranda vníma riaditeľ Správy slovenských jaskýň Ján Zuskin ako zavŕšenie etapy hľadania možností na skvalitnenie služby v jaskyni. Na Driny je vyvíjaný podľa jeho slov veľký návštevnícky tlak, no limitujúcim faktorom je jej technický stav.

„Exteriér aj interiér majú obrovský investičný dlh, areál nie je významu jaskyne dôstojný. Ak by sa infraštruktúra skvalitnila, bol by priestor uspokojiť záujemcov vo väčšej miere,“ povedal. Preto sa mu pozdáva aj zámer prerazenia nového, ďalšieho vstupu, ktorý by umožnil, aby jedným návštevníci vchádzali a druhým vychádzali. Vyšší nápor návštevníkov jaskyni podľa Zuskina neublíži.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie zaujímavé čítanie

Jaskyňa Driny
9
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM