Správy

Slovenský unikát: Trnava osadí na VŠETKY základné školy fotovoltické panely

Trnava bude mať na všetkých základných školách fotovoltické panely. Aká je predpokladaná návratnosť investície?

Ilustračný obrázok k článku Slovenský unikát: Trnava osadí na VŠETKY základné školy fotovoltické panely
Zdroj: Mesto Trnava

Mesto Trnava bude mať do konca tohto roku pokryté fotovoltickými panelmi strechy všetkých základných škôl vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, mestskú polikliniku a malometrážne byty pre dôchodcov na Clementisovej ulici. Informovalo o tom mesto na webovej stránke.

Akú očakávajú návratnosť?

„Fotovoltické panely sme už začali realizovať na základných školách na Atómovej, Gorkého a Spartakovskej. Momentálne prebieha verejné obstarávanie na polikliniku a malometrážne byty a minulý týždeň sme poslali finančný transfer aj na všetkých šesť ostávajúcich základných škôl. Prvé tri školy budú mať nainštalované fotovoltické panely v najbližších dňoch, pokrytie všetkých objektov očakávame do dvoch mesiacov,“ uviedla prednostka mestského úradu Katarína Koncošová.

Cena týchto fotovoltických panelov je približne 920-tisíc eur. Návratnosť investície by mala byť za tri roky, realita však bude závisieť od aktuálnych cien energie a ďalších okolností.

„Napríklad spotreba na ZŠ Vančurova bola v minulom roku 52,955 MWh, fotovoltika na nej vyrobí za rok 45,78MWh pri výkone 40,50 FWE/kp. To znamená, že za rok môže táto škola ušetriť približne osemdesiat percent dovtedajšej spotreby,“ informovalo mesto.

Prečítajte si tiež

Náročný proces

Vyrobená elektrická energia bude spotrebovávaná v budovách a prebytky sa majú ukladať prostredníctvom distribučnej siete do virtuálnej batérie.

„Od nášho členstva v pracovnej skupine Únie miest Slovenska (ÚMS) očakávame nielen koordinovaný postup, výmenu skúseností a zdieľanie opatrení, ale aj asistenciu štátu pri povolení zdroja na výrobu elektriny a jeho následné pripojenie do distribučných sietí,“ doplnila Koncošová.

Mesto má zámer umiestniť fotovoltickú elektráreň s výrazne vyšším výkonom aj na časť zrevitalizovanej skládky odpadu, ale povoľovací proces na realizáciu tohto projektu a jeho pripojenie do siete je veľmi náročný.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM