Júlia Vargová Kultúra Rôzne

Spestrite si novembrové dni: Čaká nás Pieseň španielskych mušiek, výstavy i prednášky

Prvý novembrový týždeň ponúka hneď niekoľko neobvyklých podujatí. Nechajte sa zlákať zaujímavým programom.

Ilustračný obrázok k článku Spestrite si novembrové dni: Čaká nás Pieseň španielskych mušiek, výstavy i prednášky
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Klimatické zmeny v dejinách: Kolaps, migrácia, regenerácia

V pondelok 4. novembra o 18:00 v Malom Berlíne

Jednou z najčastejších odpovedí spoločnosti na klimatické zmeny je a bol pohyb. Migrácia jednotlivých skupín, etník či národov charakterizovala každé historické obdobie.

Dôvody, pre ktoré ľudia opúšťali svoj domov, boli rôzne a často sa navzájom prelínali. Svedkami podobných udalostí sme aj dnes. História sa totiž opakuje. Dokážeme sa z nej poučiť?

DEMOscéna: Pieseň španielskych mušiek

V piatok 8. novembra o 19:00 v Malom Berlíne

Autorské divadlo z Trnavy sa bude zaoberať piesňou, ktorá sa nespieva. Život človeka sa ňou začína, život človeka sa pre ňu môže aj zničiť.

Napriek tomu sa o nej hovoriť ostýchame. Hoci je učiteľov dosť na každom rohu, zahmlievame, zveličujeme a skrývame ju vo vlastnej izbe. Hudobný nástroj je však našou súčasťou a my hrať chceme a chceme hrať duet.

Belluš 120

Do 11. novembra na Nádvorí

V septembri sme si pripomenuli 120. výročie narodenia jedného z najvýznamnejších architektov 20. storočia – Emila Belluša. Pri tejto príležitosti občianske združenie Malý Berlín organizuje výstavu pod názvom Belluš 120.

Emil Belluš je považovaný za zakladateľa modernej architektúry na Slovensku. Jeho najvýznamnejšími stavbami pre mesto Trnava sú Plnoautomatický mlyn NUPOD a Vodojem.

Konzert: GOLD (NL) + Our Stories

V utorok 5. novembra o 20:00 v Malom Berlíne

Holandská post-metalová skupina vedená charizmatickou speváčkou Milenou Eva sa na svojom európskom turné Would It Kill You to Smile? presunie z veľkého Berlína rovno do Malého.

Ivan Csudai: V zrkadle maľby

Vo štvrtok 7. novembra o 18:00 v Galérii Jána Koniarka

Vernisáž výstavy z tvorby popredného predstaviteľa slovenskej maľby a vedúceho ateliéru maľby na VŠVU. Výber diel reflektuje vývoj jeho výtvarného jazyka od roku 2017 po súčasnosť

Dve zo Sedem s.r.o.

V piatok 8. novembra o 17:00 v Knižnici Juraja Fándlyho

Stretnutie so známymi osobnosťami – humoristkami Oľgou Feldekovou a Elenou Vacvalovou. Hudba: Katka Feldeková.

Pevné, tekuté, ľahké II.

Do 20. novembra v Synagóge – Centre súčasného umenia

Site-specific inštalácia trnavskej umelkyne Marty Matejkovej Vjatrákovej pozostáva zo šiestich sklenených tabúľ s abstraktnou maľbou a videa, ktoré predstavuje a približuje proces tvorby so špecifickou maliarskou technikou na skle.

Autorka predstaví aj výber z najnovšej tvorby v podobe súboru „sladkých“ malieb. Tie sú tvorené cukrom na sklenených tabuľkách a vychádzajú z pozorovania javov v prírode a vo svojom okolí.

Sci-fi filozofia: Prísľuby a riziká nových technológií pre ľudstvo

Vo štvrtok 7. novembra o 18:00 v Malom Berlíne

Prísľuby, či skôr veľké nádeje, ktoré často spájame s novými technológiami, nemusia mať len pozitívne dopady na budúcnosť ľudstva. V novembrovej Sci-fi filozofii predstavíme knihu Promises and perils of emerging technologies for human condition.

Moderátorom je Jozef Lenč, diskutovať budú prof. Peter Sýkora, PhD., Jana Tomašovičová, PhD., Juraj Odorčák, PhD. Vstupné je zdarma.

Kniha prezentuje pohľad desiatich autorov zo štyroch postkomunistických krajín strednej a východnej Európy, ktorí sa dívajú do budúcnosti na novovznikajúce technológie a možnosti ľudského vylepšenia.

Kino Be2Can

Vo štvrtok 7. novembra v Malom Berlíne

Vo výbere Be2Can si môžete pozrieť sociálnu drámu o chlapcovi podliehajúcom náboženskému fanatizmu Mladý Ahmed a sociálnu drámu o britskej rodine, zápasiacej s chudobou Pardon, nezastihli sme vás.

Mladý Ahmed (Le jeune Ahmed) / Jean-Pierre a Luc Dardennovci / BE, FR / 2019 / 85 min / ČT / 4€ / o 18:00

Pardon, nezastihli sme vás (Sorry We Missed You) / Ken Loach / GB, FR, BE / 2019 / 102 min / ČT / 4€ / o 20:00

Foto: Ilustračné

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Trnavy a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM