Správy

Tešia sa na každú návštevu: Zariadenie pre seniorov v Trnave pripravuje DOD

Zariadenie pre seniorov sa počas DOD už druhýkrát predstaví verejnosti. Návštevníci uvidia priestory a aj to, aké možnosti majú klienti.

Ilustračný obrázok k článku Tešia sa na každú návštevu: Zariadenie pre seniorov v Trnave pripravuje DOD
Zdroj: Unsplash.com

Aktivity pre klientov i priestory, ktoré prechádzajú postupnou modernizáciou, plánuje predstaviť verejnosti Zariadenie pre seniorov (ZpS) v Trnave na Ulici Terézie Vansovej počas štvrtkového (29. 6.) Dňa otvorených dverí (DOD). Uskutoční sa už druhýkrát, záujemcovia sa počas neho môžu stretnúť aj s pracovníkmi a klientmi. Informovala o tom riaditeľka zariadenia Anna Menkynová.

Rozšírili program

„Chceme ukázať naše zariadenie, ktoré má energiu, inovatívnosť a snahu plánovať príjemné veci pre ľudí,“ uviedla. Vlani mal prvý DOD veľkú odozvu, poskytol možnosť stretnutia organizáciám, s ktorými ZpS spolupracuje. Bol zároveň poďakovaním za prácu v období pandémie a ako dodala riaditeľka, tiež inšpiráciou pre iné podobné zariadenia, lebo pripraviť DOD v domove seniorov ešte nie je úplne bežné.

„Tento rok sme program rozšírili pre návštevníkov, potenciálnych klientov, rodinných príslušníkov, ktorí nemajú možnosť prísť počas roka,“ doplnila Menkynová.

Podujatie bude od 13.00 do 18.00 hodiny.

Cvičenia na špeciálnych strojoch

„Návštevníci uvidia, aké možnosti majú naši klienti. Na každý deň máme pre nich pripravené rôzne aktivity, prispôsobené ich záujmom a možnostiam. Máloktoré zariadenie sa však, navyše, môže pochváliť prístrojmi virtuálnej reality, ktoré prenesú užívateľov v čase a priestore na iné miesta, alebo rikšou, na ktorej ich dobrovoľníci odvezú podľa želania, robíme smart vzdelávanie, máme floramobil. Neštandardnými v rámci zariadení tohto druhu je napríklad aj cvičenie s klientmi na špeciálnych rehabilitačných strojoch,“ pozvala Menkynová. Okrem toho je pripravená na DOD aj diskusia s odborníkmi, prídu zástupcovia akademickej obce i riaditelia iných zariadení, uskutočnia sa panelové diskusie o zavádzaní štandardov kvality. Nevynechajú ani kultúrny program a prezentáciu prác klientov.

Kapacita ZpS v Trnave je 150 klientov, jeho zriaďovateľom je mesto Trnava. „Postupne rekonštruujeme izby a pripravujeme bezbariérové kúpeľne, nakupujeme nový mobiliár do spoločenských miestností a podobne,“ opísala Menkynová. Klienti majú k dispozícii záhradu na pestovanie kvetov a plodín, altánok či zimnú záhradu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zariadenie pre seniorov v Trnave vás pozýva na Deň otvorených dverí vo štvrtok 29. júna medzi 13. a 18. hodinou. Klienti...

Posted by Mesto Trnava on Thursday, June 22, 2023
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM