Tlačové správy

Tipy ako si vybrať ten správny nábytok - usporiadanie perfektného priestoru

Poznáte základné pravidlá interiérového dizajnu? Existuje niekoľko základných prvkov, ako sú proporcie a rozhodovanie sa o najlepšej veľkosti nábytku pre veľkosť vašej izby, o ktorých je potrebné vedieť skôr, ako začnete zariaďovať svoj domov.

Ilustračný obrázok k článku Tipy ako si vybrať ten správny nábytok - usporiadanie perfektného priestoru
Zdroj: Pexels.com

Usporiadanie vašej obývačky a izby by malo byť vždy funkčné. Najlepšie sa to dosiahne tak, že zvážite, koľko ľudí bude miestnosť používať a na, čo bude slúžiť. Potom sa môžete rozhodnúť, aký štýl, veľkosť a množstvo nábytku budete potrebovať.

Začnite so základovým nábytkom

Vyberte si hlavný nábytok ako základ. Ak hovoríme o obývacej izbe, môže to byť pre začiatok pohovka (ako napríklad pohovky VidaXL) a konferenčný stolík alebo pár kresiel.
Odporúčame vám vybrať neutrálnu pohovku a jednoduchý kokteilový  biely konferenčný stolík, alebo neutrálnu pohovku a pár kožených kresiel – či už moderné, klubové stoličky alebo čokoľvek iné, pokiaľ sú celkovo elegantné a klasické. Ide o to, aby ste si vybrali základné kusy, ktoré sú všestranné a môžu pracovať s rôznymi štýlmi, farebnými schémami a doplnkami.

Doprajte svojim pohovkám a stoličkám priestor

Pre pohodlný životný priestor myslite na praktickosť aj na estetiku – ako napríklad pohodlné jedálenské stoličky. Spravidla by ste mali medzi sedadlom a centrálnym stolíkom ponechať 45 cm – menej môže byť stiesňujúce, no príliš veľa môže byť nepríjemné, keď siahate po nápoji alebo knihe.

Pridajte koberec

Pri zariaďovaní obývačky neprehliadnite ani koberec. Štýlové koberce dodávajú priestoru textúru a rozmer a zároveň plnia funkciu. Zvyčajne si budete chcieť vybrať koberec, ktorý doplní vašu farebnú schému a dá sa umiestniť do stredu miestnosti.

Uistite sa, že ste vybrali správnu veľkosť pre vašu izbu a nábytok. Dobrým pravidlom je, že koberec by mal byť dostatočne veľký, aby na ňom boli aspoň predné nohy vášho nábytku a koberec by mal byť od stien vzdialený viac ako 15–30 cm. Ak vyberáte postele do vašej spálne, majte na pamäti, že koberček by mal byť skôr okolo a nie pod posteľou.

Pridajte zrkadlá

Zrkadlá nielenže dodávajú miestnosti svetlo a hĺbku, ale môžu odrážať pohľady, vizuálne rozširovať priestor a môžu v miestnosti pôsobiť ako  skvelý doplnok. Navyše sú veľmi praktické a celkovo ide o perfektnú investíciu.

Použitie farieb a vzorov na stenách

Farba môže pomôcť vizuálne zmeniť vzhľad vašej izby. Tmavšia farba na koncových stenách skráti dĺžku miestnosti a privedie tieto steny k vám. Nebuďte v pokušení urobiť z dlhej steny charakteristickú stenu s výraznou farbou alebo tapetou, pretože to spôsobí, že miestnosť bude len úzka.
Vneste nové svetlo do starého priestoru. Niekedy všetko, čo potrebujete na vytvorenie novej perspektívy miesta, je trochu svetla. Pridanie lámp do rohov a koncových stolov je skvelý spôsob, ako rozjasniť miestnosť a zároveň vám umožní vidieť vašu miestnosť v úplne novom svetle – doslova!

Odrážajú osobnosť: doplnky a umenie

Dajte voľný priechod fantázii a svojej „estetickej“ stránke. Obývacia izba je tá, ktorá sa najlepšie hodí na prispôsobenie a vo všeobecnosti odráža to, čo tvorí vašu osobnosť.
Doplnky, umelecké predmety a zariadenie sú prvky, ktoré odlišujú a inšpirujú. Vzhľadom na to, že obývačka je najviac obývanou časťou domu, stojí za to definovať aj tieto zdanlivé dôsledky, aby ste vytvorili priestor, v ktorom ste ešte viac doma, v úplnom pohodlí.
Pridajte do svojej izby výrazné doplnky. Menšie doplnky vyzerajú lepšie v skupinách, ale vyhnite sa, aby ich nebolo príliš veľa. Existuje tenká hranica medzi doplnkami a „neporiadkom“ v miestnosti.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: VidaXL
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM