Správy

Tisícové ODMENY pre poslancov a primátora Trnavy? Ide o HOAX, reaguje mesto

Trnava reaguje na informácie o údajných tisícových odmenách pre poslancov a vedenie mesta. Koľko v skutočnosti zarábajú?

Ilustračný obrázok k článku Tisícové ODMENY pre poslancov a primátora Trnavy? Ide o HOAX, reaguje mesto
Foto: Peter Bestvina / Zdroj: Dnes24.sk

Sociálnymi sieťami sa šíri správa, že trnavskí poslanci a vedenie mesta si udelili mimoriadne odmeny. Podľa mesta sa však nič také nestalo. Ide o hoax. Ten vznikol na základe tabuľky s platmi, ktorá však zahŕňala odmeny poslancov aj primátora od začiatku roka do 31. mája.

Niektorí sa domnievali, že primátor dostal odmenu 33 810 eur a každý poslanec si prilepšil o 1 900 eur. Nie je to však pravda.

„V skutočnosti ide o plat v hrubom za obdobie piatich mesiacov (od 1. januára do 31. mája 2023), ktoré sa na základe Odmeňovacieho poriadku nazýva odmenou. Túto tabuľku samospráva zverejňuje na svojom webe už viac než desaťročie,“ vysvetľuje radnica.

Prečítajte si tiež

Súčet platov

Uvedená tabuľka zobrazuje súčet hrubých platov za päť mesiacov. „Nejde o mimoriadnu odmenu v zmysle, akú ju pozná väčšina verejnosti pracujúca ako zamestnanci firiem (napr. „vianočné odmeny“). Je to synonymum slova plat, ktoré sa používa pri štatutároch mesta a poslancoch zastupiteľstva. Navyše, primátor mesta podľa zákona ani nemôže dostať žiadnu odmenu nad rámec schválenej mzdy,“ pokračuje mesto.

Radnica dodáva, že mestskí poslanci nie sú v klasickom zamestnaneckom pomere. „Svoj mandát vykonávajú po udelení menovacích dekrétov na základe výsledku komunálnych volieb. Za výkon svojej funkcie dostávajú financie, ktoré sa nazývajú odmena (nie plat),“ dodáva radnica s tým, že z tejto sumy platia riadne odvody.

Koľko teda zarobili?

Čistý príjem poslanca je podľa radnice 293,45 eur za mesiac. Podľa tabuľky dostali za 5 mesiacov v čistom 1 338,73 eur.

Primátorova mesačná základná odmena (plat) v hrubom je 6 762 eur. V čistom ide o mesačný plat 4 344 eur. Za 5 mesiacov mu tak bolo vyplatených 21 721 eur v čistom.

Kompletnú tabuľku vyplatených odmien za rok 2023 nájdete na stránke mesta!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Neverte hoaxom. Šíria sa z neznalosti alebo z vedomého zlého úmyslu. Overujte si fakty, používajte relevantné zdroje...

Posted by Mesto Trnava on Tuesday, June 27, 2023
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM