Júlia Vargová Rôzne

TOP zaujímavosti Mestskej veže: Žil v nej hlásnik i zvieratá, má niekoľko unikátov

Renesančná pýcha Malého Ríma je Trnavčanmi vnímaná ako samozrejmosť. Húfy ľudí okolo nej denne prejdú bez povšimnutia, pritom však skrýva nejedno prekvapenie.

Ilustračný obrázok k článku TOP zaujímavosti Mestskej veže: Žil v nej hlásnik i zvieratá, má niekoľko unikátov
22
Galéria
Foto: Júlia Vargová

Dominanta Trnavy je skrátka jedinečná. Jedna z najvýznamnejších renesančných pamiatok mesta má výšku 57 metrov, pričom vyhliadka sa nachádza približne v 29 metroch. Návštevníkom sa po prekonaní 143 schodov naskytne jedinečný pohľad nielen na mesto, ale i na Trnavskú rovinu, či Malé Karpaty.

Vo veži nestrašilo, vo veži bývali

Vo veži nikdy nestrašilo, ako sa o podobných pamiatkach povráva. Obýval ju mestský hlásnik s rodinou aj drobnou zverou. Ten mal za úlohu zo svojho „balkóna“ oznamovať obyvateľom mesta hroziace nebezpečenstvo – požiare, búrky a v dávnych časoch aj útoky nepriateľských vojsk. Keď hlásnik dostal informáciu o požiari, z veže mohol oznámiť všetkým dobrovoľným hasičom naraz, že horí. Pôvodne na komunikáciu pri požiari využívali čierne platne na rohoch veže. Na jednu zo štyroch platní vždy zavesili kahanec podľa toho, na ktorej strane Trnavy horelo.

Je v nej aj záchod

V období baroka nechalo mesto vo veži vybudovať aj záchod, ktorý v nej nájdete dodnes. Objavili ho až pamiatkári počas rekonštrukcie objektu, dovtedy bol zamurovaný. Bol nájdený na základe trhliny v obvodovom múre. Šachta z toalety z výšky tridsiatich metrov viedla do spoločnej žumpy základnej umeleckej školy.

Panna Mária v životnej veľkosti má dve tváre

Na vrchu veže sa pôvodne týčil mesiac s hviezdou. Tento symbol však časom nahradila socha Panny Márie. Po niekoľkých rokoch sa však pričinil ďalší živel a sochu strhol víchor. A tak sa na vrch veže dostala nová, pozlátená medená socha Immaculaty. Tá tam stojí do dnes. Zdola socha vyzerá nenápadne, no v skutočnosti je v životnej veľkosti. Mešťania mali obavy, aby Panna Mária nebdela len nad tou stranou mesta, na ktorú bude natočená, a tak nechali soche spraviť dve tváre.

Unikátny hodinový stroj poháňa päť ciferníkov

V roku 1729 umiestnili na piate poschodie hodinový stroj z dielne Franza Langera. O stroj sa už niekoľko generácií stará rodina Nemčekovcov. Je zaujímavý nielen tým, že odbíja aj štvrťhodiny. No jeho zvláštnosťou je, že poháňa až päť ciferníkov. Bežne takéto stroje poháňajú jeden až štyri. Trnavská veža má však okrem číselníkov na každej strane aj piaty, o niečo nižšie, otočený k hlavnému námestiu. Na jej priečelí sú ešte jedny hodiny, avšak slnečné.

Vznik dominanty Trnavy

Jej história sa začala písať v roku 1574, keď sa mestský murársky majster pred richtárom zaviazal, že postaví túto nádhernú pamiatku. Majster Jakub sľúbil, že vežu ktorú začne stavať aj úspešne dokončí. To sa mu napriek komplikáciám podarilo. Traduje sa, že vo veľký deň prevzatia Mestskej veže sa rozozneli všetky trnavské zvony a majster Jakub si vydýchol so slovami: „Dokázal som to.“

Dôvodov na vznik tejto dominanty bolo hneď niekoľko. Veža plnila funkciu strážnej rozhľadne v období tureckých nájazdov. Druhým impulzom k výstavbe bola obava z ohňa, ktorý vedel narobiť veľké škody. Z veže bolo možné ľudí varovať pred požiarom a Mestská veža poskytovala aj cenné informácie o čase. Slnečné a neskôr aj mechanické hodiny poskytovali dôležitý údaj pre každodenný život.

V lete je Mestská veža otvorená od 1. mája do 30. septembra, od 10:00 do 18:00. Posledný možný vstup je o 17:30.

Dospelí zaplatia za vstup 3 €, študenti, seniori a ZŤP 2 €, deti od 6 do 15 rokov 1 €. Tí najmenší, deti do 6 rokov majú vstup zdarma. Rodinné vstupné pre dvoch dospelých a dve deti vás vyjde 6 €.

Foto: ilustračné

Mestská veža
22
Galéria
Foto: Dominika Handzušová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM