Monika Hanigovská Rôzne

Topoľová alej tak, ako ju nepoznáme: Priniesla celoživotnú lásku aj spomienky! + FOTO

Topole na Rybníkovej sú takmer minulosťou. No mnohým sa táto lokalita dostala poriadne pod kožu!

Ilustračný obrázok k článku Topoľová alej tak, ako ju nepoznáme: Priniesla celoživotnú lásku aj spomienky! + FOTO
9
Galéria
Zdroj: Karol Vinš

Rybníková ulica a topole. To vždy akosi patrilo k sebe! Boli to práve stromy, ktoré dotvárali ráz tejto lokality. Tie však mesto v záujme bezpečnosti ľudí nechalo nedávno čiastočne vyrúbať. Mesto označilo dreviny ako poškodené.

Približne 20-metrové „biele krásky“ sa spájajú s mnohými príhodami a spomienkami. Takto si na lokalitu spomínajú pamätníci a mladšia generácia.

Dotyk minulosti

Niektorí si spomínajú na mladé stromy plné života! Redakcia Trnava24 získala unikátne fotky spred 50 rokov. Na čiernobielych momentkách vidieť Trnavčanov, ktorí pózujú práve medzi nimi.

Jedna konkrétna snímka zachytáva elegantnú dámu v klobúku, ako sa predchádza s deťmi po Rybníkovej. Táto fotka sa letmo dotýka aj Slávie, ktorú nájdeme na spomínanej ulici.

„Naša mamička, tá pani v klobúku, robila asistentku Jánovi „Mucovi“ Krištofíkovi, ktorý sa zaslúžil o vybudovanie celého areálu Slávie, vrátane haly Družba,“ opisuje pre Trnava24 Karol Vinš.

Na fotkách ho nájdeme tiež, no vtedy bol ešte len chlapcom. Dozvedáme sa, že tadiaľto chodil s rodinou na prechádzky. „Presne oproti hlavnému vchodu na Slávii, bola zmrzlina,“ vracia sa v spomienkach.

Inokedy sa len tak vybrali na železničnú stanicu. „Pozreli sme si vláčiky, zjedli sme zo stánku 10 deko váženého nugátu a išli sme domov. Už som tiež pamätník,“ spomína na nedeľné prechádzky.

Našiel som tu ženu

Táto lokalita je pre istý manželský pár viac ako názov. „Stretol som tu svoju budúcu ženu,“ povie s hrdosťou v hlase Trnavčan, pričom na tvári sa mu objaví jemný úsmev. Manželia sú spolu už vyše 46 rokov a to vďaka topoľom.

Obaja sa s obľubou vzájomne doberajú. „Asi by som si ho nevšimla, osud to zariadil inak,“ zasmeje sa naraz jeho manželka Katarína.

Ako mladé dievča kráčala práve okolo nich, keď sa jej taška s nákupom vyšmykla z rúk a obsah sa rozkotúľal po chodníku. „Bolo mi smutno a vravela som si, že čo mi doma povedia! A potom sa zjavil on,“ ukazuje Trnavčanka na svojho manžela.

„Pozbierali sme spolu nákup, odniesol ho až pred môj rodičovský dom, a odvtedy sme stále spolu,“ povie spokojne. Tvár sa jej však na chvíľu zmení. „Topole nám chýbajú, bola to krásna ulica. Ja aj manžel, sme tadiaľ chodili roky.“

Aktuálne a zaujímavé správy z nášho mesta:

Bezpečnosť je dôležitejšia

Niektorí z vás si túto lokalitu spájali najmä s príjemnou klímou. „Keď to bolo možné, moje kroky viedli práve cez túto ulicu. Topole vytvárali príjemný chládok,“ opisuje mladá mamička, zároveň však jedným dychom dodáva, že bezpečnosť ľudí je na prvom mieste.

Nová alejová výsadba

Niektoré dreviny ešte stoja, iné muselo mesto nechať odstrániť. „Poškodenie 59 topoľov je natoľko závažné, že sa už nedajú zachrániť, a v záujme bezpečnosti chodcov, cyklistov aj vodičov motorových vozidiel je nutné ich urýchlené odstránenie,“ informovala radnica vopred o zámeroch na svojom webe.

V jednom z kmeňov našli roj včiel. „Prizvali sme včelárov z miestnej organizácie, s ktorými bol aj navrhnutý postup ich premiestnenia mimo lokalitu,“ informoval o tom primátor Peter Bročka na svojom Facebooku.

Niektoré topole ešte stoja na svojom mieste. Domov v nich našli netopiere, v iných ornitológovia spozorovali hniezda. Tie mesto nechá vyrúbať neskôr.

Na mieste vyrúbaných stromov mesto plánuje náhradnú alejovú výsadbu kvalitných druhov, ktoré lepšie znášajú mestské prostredie.

„Topoľ biely sa môže vo voľnej prírode dožiť 300 až 400 rokov, ale v mestských uliciach možno len pár desiatok. Vo všeobecnosti majú kratšiu životnosť všetky stromy v mestských podmienkach,“ odkazuje mesto.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Čo sa deje na Slovensku?

FOTO: Rybníková ulica
9
Galéria
Zdroj: Karol Vinš
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM