Monika Hanigovská Rôzne

Trnava bude plná zaujímavostí: Urobte si cukrovú vatu naozaj štýlovo!

V Trnave budete môcť na vlastnej koži zažiť všakovaké zaujímavosti. Napríklad si urobiť cukrovú vatu a to naozaj nevšedným spôsobom.

Ilustračný obrázok k článku Trnava bude plná zaujímavostí: Urobte si cukrovú vatu naozaj štýlovo!
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Rôzne zaujímavosti budeme môcť v našom meste zažiť v rámci Európskeho týždňa mobility (ETM). Na ten sa môžete tešiť od 16. do 22. septembra. Cieľom akcie je povzbudiť samosprávy, aby podporili alternatívy osobných motorových vozidiel. Nosná myšlienka „Inteligentná a udržateľná mobilita – investícia do Európy“ bude dominovať počas celého týždenného programu.

Bezplatná mestská doprava

Naše mesto pripravilo bohatý program pre deti aj dospelých. Týždenný program sa bude dotýkať hesla: „Zdravé mesto Trnava je m(i)estom, kde rád žijem“.

Mesto zároveň pripravilo bezplatnú mestskú dopravu, ktorá bude dostupná od 17. do 21. septembra pre všetkých občanov, ktorí sa preukážu vodičským preukazom. Vo štvrtok 22. septembra budú mestské autobusy MAD dostupné pre všetkých bezplatne. Pozrite si kompletný program Európskeho týždňa mobility (ETM) v Trnave.

Deň športových talentov

Piatok, 16. 9. 2016, Trojičné námestie, od 8.00 – 14.00 h

Po minuloročnom úspechu, kedy sa zúčastnili akcie stovky detí z trnavských základných škôl, zorganizovalo mesto aj tento rok stretnutie trnavských športových klubov. Tento rok prisľúbilo účasť 25 športových klubov. Kluby si pripravia stanoviská a rôzne aktivity.

Cyklobazár

Sobota, 17. 9. 2016, pešia zóna pred radnicou, od 9.00 – 13.00 h

Obľúbený Trnavský Blšák v spolupráci s mestom pri príležitosti ETM pripraví sekciu venovanú Cyklobazáru. Akcia vytvorí priestor pre ponuku a dopyt. Na špeciálnom Blšáku môžu návštevníci odovzdať nepotrebné bicykle alebo bicyklové príslušenstvo. Zároveň Blšák sa stane miestom, kde môže vzniknúť priestor pre nových majiteľov bicyklov, či bicyklových častí.

Mestská polícia mesta Trnavy

Sobota, 17. 9. 2016, Štefánikova ulica, od 14.00 – 17.00 h

Pre tých, ktorí si chcú zajazdiť na policajných bicykloch, či sa zaujímajú o policajnú cyklohliadku, mesto pripravilo akciu na Štefanikovej ulici. Návštevníci sa dozvedia nielen o práci policajnej cyklohliadky, ale deti si môžu pozrieť policajné uniformy, helmy i bicykle. Záujemcovia si budú môcť dokonca aj zajazdiť na takýchto bicykloch. Program bude obohatený aj o cenné informácie z cestnej premávky, dozviete sa aj tom aké pravidlá platia pre cyklistov ako účastníkov cestnej premávky ale aj o tom, ako sa má jazdiť na pešej zóne.

Bikelab a iné aktivity

Sobota, 17. 9. 2016, Štefánikova ulica,14.00 – 17.00 h

Návštevníci si môžu vyskúšať naozaj nezvyčajné aktivity – cukrovú vatu na bicykloch, kreslenie bicyklom, či pretekanie na Goldsprinte.

Cukrová vata na bicykloch predstaví záujemcom nevšedný zážitok. Účastník si doslovne vybicykluje sladkú dobrotu – cukrovú vatu. Bicykel bude pripojený na hlavu stroja, kde sa cukrová vata roztočí len vtedy, ak bicyklista šliapne do pedálov. Záujemca o túto aktivitu si bude môcť natočiť na paličku vlastnú vatu.

Kreslenie bicyklom tiež ponúkne zaujímavosť. Návštevníci si vyskúšajú špeciálne nástavce pripevnené na dvojkolesovom tátošovi. Pomocou nástavcov bude bicyklista kresliť kriedou rôzne obrazce.

Goldsprint sa bude niesť v duchu adrenalínu na 500 metrov. Akcia súťažiacich doslovne posadí do špeciálne ukotvených bicykloch typu „fixed gear“ s pevným prevodom. Podľa inštrukcii nepôjde o žiadny voľnobeh, či brzdenie. Jediným cieľom je dostať sa čo najrýchlejšie na stanovené miesto.

Trnava očami architekta, mesto na prahu moderny

Sobota, 17. 9. 2016, štart: Hospodárska 34, 15.00 h

Trnava pripravila aj zaujímavý program „Tematická prehliadka na bicykloch – Trnava očami architekta, mesto na prahu moderny“, kde na bicykloch prevedie architekt Miroslav Beňák návštevníkov po najzaujímavejších industriálnych pamiatkach nášho mesta od polovice 19. storočia až po súčasnosť. Cyklisti si budú môcť vychutnať hradby historického centra mesta, ale aj Bellušov vodojem, trnavský cukrovar, či aj kontroverzné objekty a sídliská z obdobia socializmu.

Prvý trnavský dobrý maratón aj iné lákadlá

Nedeľa, 18. 9. 2016, pešia zóna pred radnicou, o 15.00 h

Občianske združenie Iskierka v spolupráci s Mestom Trnava pripravila 1. trnavský dobrý maratón. Okrem behu bude športovcov hriať vedomie, že pobežia za dobrú vec – za novovzniknutý Denný stacionár COMITAS pre klientov s viacnásobným postihnutím. Bežci ho môžu podporiť dobrovoľným zápisným. Okrem dobrého pocitu športovcov zavedie trasa aj ku krásnym trnavským pamiatkam.

Výstava Historickej cyklistiky v tom istom dni na pešej zóne pred radnicou od 14.00 – 18.00 hodine pripraví pre návštevníkov krásny program. Pozrite si zaujímavé kúsky, medzi ktoré budú zaiste patriť dvojkolesové elegantné tátoše.

Bercajgel a Tréning OZ Bernohy

Streda, 21. 9. 2016, štart: Kino Hviezda, 18.30 h

Vychutnať si budete môcť tradičnú cyklojazdu po Trnave. Nadšenci bicyklov si tak prídu na svoje.

Tréning OZ Bernohy sa zase bude konať na AŠK Slávia (vnútorný okruh) o 18.00 hodine. Mesto a združenie Ber nohy pripravilo tréning na Slávii. A to pre všetkých, ktorí chcú urobiť niečo pre svoje zdravie. Vítaní sú aj Trnavčania, ktorí si chcú zlepšiť svoje bežecké výkony.

Detské dopravné mobilné ihrisko

Štvrtok, 22. 9. 2016, pred divadlom Jána Palárika, od 9.00 – 13.00 h

Mesto ukončií program mobilným dopravným ihriskom. Po jazdení budú môcť deti vyskúšať kreatívne aktivity. Deti privíta skutočne bohatý program. Vyfarbovanie dopravných značiek, tvorba príveskov z modelovacej hmoty a ozdôb na bicykel či kolobežku, či súťaže na tému „Jazdím zdravo a dobre“ čakajú na všetky deti. Najmenší Trnavčanov tiež poteší maxi puzzle na tému „Zdravá doprava“ a maxi pexeso s bicyklami a kolobežkami.

Kolektívy sa zase môžu tešiť kresleniu plánu na tému „Zdravého mesta Trnava“, kde budú záujemcovia navrhovať cyklistický chodník, ktorý by spájal najzaujímavejšie dominanty mesta. Program dotvorí súťaženie na kolobežkách aj na netradičných dopravných prostriedkoch.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM