Monika Hanigovská Rôzne

Trnava má prvú komunitnú záhradu: Ľudia si budú môcť pochutiť v jedlom parku!

V Trnave vznikla prvá komunitná záhrada. Ľudia si budú môcť pochutiť v jedlom parku. Obyvatelia si však môžu vypestovať aj vlastné plodiny.

Ilustračný obrázok k článku Trnava má prvú komunitnú záhradu: Ľudia si budú môcť pochutiť v jedlom parku!
Zdroj: o.z. Trnavská alternatíva.sk

Mesto vytvorilo priestor pre prvú komunitnú záhradu v Trnave. A realizáciu tohto projektu zabezpečilo občianske združenie Trnavská alternatíva.sk. To naň získalo grant v rámci grantového programu Zelené oázy 2016. Podľa vyjadrenia radnice pozemok na tento projekt poskytlo mesto preto, aby tak podporilo rozširovanie plôch zelene a návrat k tradičným hodnotám. Na Prednádraží v areáli Základnej umeleckej školy na Mozartovej 10 bola tak vytvorená prvá trnavská komunitná záhrada.

Černice aj maliny

Prvé práce začali ešte 23. apríla tohto roka a to výstavbou tzv. „jedlého parku“, ktorý budú tvoriť ovocné stromy rôznych druhov a kultivarov. V projekte však v týchto dňoch nastal ďalší významný progres. „Uplynulý víkend sa v komunitnej záhrade v severnej časti areálu ZUŠ Mozartova 10 uskutočnila ďalšia dobrovoľnícka brigáda, v rámci ktorej dobrovoľníci vysadili dvanásť kusov malín, dvanásť kusov černíc, osem kusov josty, šesť egrešov vo forme stromkov, osem ríbezlí a šesťdesiattri kusov trvaliek (tri druhy šalvie, medovky, poniklec),“ načrtol najčerstvejšie informácie pre Trnava 24 druhý zástupca primátora Matej Lančarič.

Prečítajte si:Trnava získala prvenstvo v Národnej súťaži o cenu Európskeho týždňa mobility!

Myslelo sa tak aj na trvalky, ktoré privábia včely i motýle. „Trvalky boli vysadené prevažne do dvoch vyvýšených záhonov, ktoré budú po rozkvitnutí priťahovať včely a motýle, ovocné kríky boli vysadené popri plotoch,“ povedal Lančarič.

Zdroj: o.z. Trnavská alternatíva.sk

Vypestujte si svoje plodiny

Projekt poskytne aj priestor pre obyvateľov Trnavy, ktorý si budú môcť vysadiť vlastnú zeleninu, bylinky alebo kvety. „Ďalších desať vyvýšených záhonov – políčok je už pripravených pre prípadných záujemcov z radov obyvateľov, ktorí si v nich budú môcť vysadiť vlastnú zeleninu, bylinky, prípadne kvety. Ďalšie políčka pripravia dobrovoľníci už v najbližšom období,“ ozrejmil Lančarič.

Prečítajte si: VIDEO: Roztomilý psík z Trnavy hviezdi v klipe známeho speváka

Projekt už počíta s dátumom prenájmu vlastných políčok. Otázne je len prípadné spoplatnenie, nad ktorým ešte visí otáznik. V prípade spoplatnenia by však malo ísť len o symbolickú čiastku. „Obyvatelia z bytových domov ich búdu mat možnosť získať resp. prenajať si ich od budúcej jari (budúcej sezóny), spoplatnené to pravdepodobne nebude, alebo len minimálne a symbolicky a vypestovane plodiny si budú môcť skonzumovať. Budeme uprednostňovať obyvateľov z bytových domov predovšetkým z blízkeho okolia a z Prednádražia, ale v prípade že nebude z ich strany až taký záujem a zostanú ešte voľné políčka, dáme ich k dispozícii aj obyvateľom z iných lokalít.“ vysvetlil Lančarič.

Prečítajte si:Zaujímavá udalosť v Trnave: Budú sa dražiť nedoručené zásielky!

Do konca októbra by mali dobrovoľníci postaviť v areáli komunitnej záhrady aj menší záhradný domček, ktorý bude slúžiť ako sklad pre náradie. Nákup takéhoto domčeka sa podaril občianskemu združeniu zabezpečiť z grantových zdrojov. Jedlý park bude postupne k dispozícii všetkým návštevníkom komunitnej záhrady, ktorí budú mať možnosť v priebehu sezóny pochutnať si na zdravých a chutných plodoch z pestovaných ovocných stromov a kríkov. V trnavskej komunitnej záhrade by mali byť osadené búdky aj kŕmitko pre operence.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: o.z. Trnavská alternatíva.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM