Správy

Trnava myslí aj na starších obyvateľov: Aké VÝHODY ponúka seniorom?

Populácia starne aj v Trnave. Mesto na starších Trnavčanov nezabúda. O výhodách ich informuje v najnovšej brožúre.

Ilustračný obrázok k článku Trnava myslí aj na starších obyvateľov: Aké VÝHODY ponúka seniorom?
Zdroj: Pixabay.com

Vedenie mesta vydalo informačný leták s názvom Mesto Trnava pre seniorov. Starších obyvateľov v ňom informuje o aktivitách a výhodách, ktoré môžu v meste využívať. Leták si môžu vyzdvihnúť na informáciách mestského úradu na Trhovej 3 i na informáciách radnice na Hlavnej 1.

Kino aj kúpanie

Radnica v brožúre vymenúva niekoľko benefitov poskytovaných seniorom. Dozvedia sa napríklad, že môžu získať päť vstupeniek pre jednu osobu na filmy v kine Hviezda, v mestskom amfiteátri, v OC MAX a City Arene. Seniori sa môžu aj výhodnejšie okúpať. Ľudia nad 65 rokov a ZŤP zaplatia na Castiglione počas pracovných dní 0,50 eur a cez víkend a sviatok 1 euro. V Kamennom mlyne je to 0,30 resp. 0,50 eur. V plavárni Zátvor počas pracovných dní od 12.50 do 14.10 a počas víkendov a sviatkov zaplatia 0,50 eur a mimo uvedeného času majú 80-minútový vstup za jedno euro.

„Možnosť využitia petangového ihriska na sídlisku Družba a fit parkov – street workout ihrísk na Starohájskej 9A, Hospodárskej 12 a sídlisku Družba, Veľtrh pre seniorov (5. – 6. október 2022), návštevy kín a pod. Možnosť využitia petangového ihriska na Starohájskej 9A, Hospodárskej 12 a sídlisku Družba,“ vymenúva radnica ďalšie akcie špeciálne určené seniorom.

Zníženie daní a poplatkov

Samostatnou kapitolou sú nižšie dane a poplatky: „Zníženie dane z pozemkov (okrem stavebných) v katastrálnom území Trnavy a v katastrálnom území Trnavy o sedemdesiatpäť percent, ak sú vlastníkmi pozemkov občania starší ako 62 rokov a občania v hmotnej núdzi, a tieto pozemky slúžia výhradne na ich osobnú potrebu.“ Rovnako je to aj zníženie dane zo stavieb a bytov o 75 percent pri stavbách na bývanie a bytoch, ak sú ich vlastníkmi občania starší ako 62 rokov, osoby s ŤZP alebo osoby s ŤZP so sprievodcom a občania v hmotnej núdzi, a obydlia im slúžia na trvalé bývanie. Rovnakú zľavu majú aj pri garážach a nebytových priestoroch v bytových domoch.

Poberateľov dôchodku potešia aj nižšie poplatky za psa. V bytových domov je to 7 eur namiesto 35, ktoré platia ostatní. V rodinných domoch zaplatia rovnako 7 eur (ostatní 10 eur). V niektorých prípadoch je dokonca dôchodca od dane za psa oslobodený.

Rovnako ušetria aj za odpad. Sadzba sa znižuje o 50 percent (na 14,60 ročne) obyvateľom nad 62 rokov. Občania v hmotnej núdzi, ŤZP a bezvládni zaplatia 11,68 eur ročne.

Prečítajte si tiež

A čo ďalšie zľavy?

Pokiaľ sa osoby nad 62 rokov chcú prepraviť v MHD, pri platbe v hotovosti ich bude jazda stáť 20 centov. Ak používajú čipovú kartu, suma klesne až na 0,07 eur. Rovnakú sumu pri platbe čipovou kartou zaplatia aj ŤZP. Pri platbe v hotovosti je to 0,10 eur.

„Možnosť využitia zľavy na obed (v závislosti od výšky dôchodku) v určenej stravovni, príp. aj zabezpečenie jeho dovozu domov prostredníctvom opatrovateliek, ak o dovoz stravy klient požiada a je na túto službu odkázaný. Tiež zabezpečenie stravy prostredníctvom Strediska sociálnej starostlivosti V. Clementisa 51, Trnava. Strava je vydávaná v denných centrách na uliciach Mozartova, Hospodárska, V. Clementisa, Limbova a Kopánka,“ informuje mesto Trnava.

Ponúkajú aj iné služby

„Trnava je prvým mestom, ktoré občanom ponúka Seniorskú obálku. Seniorská obálka je pomocníkom v krízových situáciách a môže uľahčiť záchranu ľudského života. Ide o tzv. I. C. E. kartu (z anglického In Case of Emergency, teda v prípade núdze). Jej majiteľ v nej vyplní údaje týkajúce sa jeho zdravotného stavu, napr. aké lieky užíva, na aké choroby sa lieči, aké má alergie, kedy a kde bol hospitalizovaný a pod. Súčasťou formulára sú aj kontakty na blízke osoby a obvodného lekára," prezradila radnica.

Mesto poskytuje aj službu SOS gombík – Domáce tiesňové volanie. Ako dodal magistrát: „Tlačidlo tiesňového volanie je možné nosiť na zápästí ako náramok alebo na krku ako prívesok. Cieľom je poskytnúť seniorom a osobám s ŤZP žijúcich v domácnosti osamote, ktorí sa nachádzajú v núdzi alebo v situáciách ohrozujúcich ich život, zdravie a bezpečnosť, možnosť jednoduchým stlačením SOS gombíka vyvolať tiesňové volanie.“

Viac o výhodách a službách pre seniorov sa dozviete na webe mesta po kliknutí na TENTO odkaz.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie zaujímavé čítanie

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM