Správy

Trnavčania, máte NÁPAD na zlepšenie verejného priestoru? Mesto spúšťa NOVINKU

Mesto Trnava spúšťa pilotný ročník rozsiahleho procesu participácie. Obyvatelia majú možnosť pridávať vlastné nápady, pričom témou je verejný priestor.

Ilustračný obrázok k článku Trnavčania, máte NÁPAD na zlepšenie verejného priestoru? Mesto spúšťa NOVINKU
Foto: Peter Bestvina / Zdroj: Mesto Trnava

Trnavčania môžu prispieť vlastnými nápadmi na riešenie vnútroblokov, parkov, ulíc a námestí. Zamerať sa môžu na podobu ihrísk, športového mobiliáru alebo aj oddychových zón. „Pri tvorení návrhov zelene, hracích prvkov vo verejnom priestore a mestského mobiliáru môžete smelo ísť do takých detailov ako je návrh umiestnenia lavičiek, smetných nádob, fontán na pitie alebo osvetlenia,“ prezradilo mesto Trnava.

Zapojte sa do plánovania

„Návrhy Trnavčanov budú pre samosprávu podkladom pri rozhodovaní o ďalších investíciách. Zámer mesta je umožniť občanom zapojiť sa do plánovania mesta a dosiahnuť podoby verejného priestoru, ktoré budú čo najviac odrážať ich potreby a predstavy. Keď sa mesto rozvíja vďaka daniam svojich obyvateľov, určite by sa malo rozvíjať aj na základe ich predstáv,“ povedala Ivana Vidová z referátu participácie Mestského úradu Trnava a dodáva: „Predmetom participatívnych riešení však nebudú návrhy týkajúce sa dopravnej infraštruktúry."

Pokiaľ máte záujem, 27. septembra o 17.00 hodine sa môžete zúčastniť informačného stretnutia na radnici.

Prečítajte si tiež

Ako to bude prebiehať?

„Mesto Trnava má už niekoľko mesiacov spustenú novú webstránku www.planujmesto.trnava.sk, ktorá je súčasťou rozsiahleho procesu participácie verejnosti. Ten sa v Trnave začal už v roku 2016 zavedením participatívneho rozpočtu a participatívneho plánovania. Počas pandémie, keď kvôli sprísneným opatreniam nebolo možné organizovať verejné stretnutia, bol Participatívny rozpočet pre Trnavu utlmený. Na jeho základoch však vyrástol koncept širšej participácie, ktorý mesto postupne predstavuje,“ informuje mesto Trnava.

Od 12. septembra do 15. novembra môžu obyvatelia navrhovať čo vo verejných priestoroch zlepšiť. Stačí využiť formulár.

Odborné posúdenie návrhov bude prebiehať od 15. októbra do 20. januára. Počas februára sa potom bude rozhodovať o väčších a menších investičných zámeroch ale aj o drobných úpravách vo všetkých mestských častiach. V apríli potom budú návrhy predložené mestským poslancom.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM