Rastislav Búgel Správy

Trnavčania myslia na prírodu: Vlani vytriedili o STOVKY ton odpadu viac

Obyvatelia Trnavy dokazujú, že im záleží na okolí. Svedčia o tom aj najnovšie údaje o triedení odpadu.

Ilustračný obrázok k článku Trnavčania myslia na prírodu: Vlani vytriedili o STOVKY ton odpadu viac
Foto: Tibor Pekarčík / Zdroj: Mesto Trnava

„V roku 2022 uskutočnila organizácia zodpovednosti výrobcov ENVI-PAK zberovú infraštruktúru a zrealizovala financovanie triedeného zberu odpadov pre mesto. Množstvom triedeného zberu komunálneho odpadu v objeme 3 565 349 kg dosiahla Trnava celkovú úsporu emisií skleníkových plynov systému zberu, zhodnocovania a recyklácie odpadov z obalov v hodnote 63 527 000 kg CO2,“ informuje mesto Trnava.

Ako prezradila radnica, v roku 2021 predstavovalo množstvo vytriedeného odpadu 4 2016 076 kg.

Vlani sa podarilo vytriediť o 650 727 kg viac ako v predošlom roku.

„Aktuálna hodnota vytriedenia komunálneho odpadu je na úrovni 47,37 %, čo predstavuje lepší výsledok v porovnaní s rokom 2022, kedy miera separovania dosiahla výšku 46, 31 %. Poplatok za uloženie odpadu na skládku pre rok 2023 je momentálne stanovený na sumu 18 eur za tonu. Jeho výška sa každoročne odvodzuje od množstva uskladneného odpadu za predchádzajúci rok. Dá sa povedať, že čím viac odpadu mesto vytriedi, tým menej sa ukladá na skládku a tým nižší poplatok za skládkovanie samospráva platí,“ dodáva vedenie mesta.

Ideálne je odpad netvoriť

Trnava chce dosiahnuť trvalú udržateľnosť aj prostredníctvom triedeného zberu biologicky rozložiteľného odpadu, kuchynského bioodpadu, elektroodpadu, odpadov z obalov, akumulátorových batérií či jedlých olejov.

„Úplne ideálne je však odpad netvoriť, resp. minimalizovať ho – zvažovať, či daný produkt naozaj potrebujete, v čom je zabalený, akú má životnosť, a či nám rovnako dobre neposlúži aj rovnaká vec z druhej ruky. Mestské re-use centrum Back2Life práve v týchto dňoch oslavuje druhé výročie otvorenia a je v ňom veľa vecí, ktoré už niekto nepotreboval, ale stále môžu potešiť nových majiteľov a predĺžiť tak svoj životný cyklus,“ informovalo mesto Trnava.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie lákavé články

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM