Správy

Trnavčania sa vysokých účtov báť nemusia: CENA tepla vzrastie len minimálne, tvrdí Bročka

Radikálne zdražovanie energií sa Trnavy zatiaľ netýka. Primátor upokojuje, že ceny porastú, ale len minimálne.

Ilustračný obrázok k článku Trnavčania sa vysokých účtov báť nemusia: CENA tepla vzrastie len minimálne, tvrdí Bročka
Zdroj: TASR

Cena tepla v Trnave dodávaného z Centrálneho zdroja vzrastie v meste iba minimálne, a to o jednotky percent. Po stretnutí s riaditeľmi MH Teplárenského holdingu a Stefe Trnava to oznámil primátor Peter Bročka.

Teplo pre Trnavčanov vyrába už tri desaťročia atómová elektráreň v Jaslovských Bohuniciach. „Trnava má dlhodobo najlacnejšie teplo z miest s centrálnym zdrojom a jednu z najnižších cien na Slovensku vôbec, vďaka zbytkovému teplu z atómovej elektrárne a podielu v distribučnej spoločnosti s kontrolou nad cenotvorbou a službami pre viac ako 17-tisíc domácností a 562 inštitúcií a komerčne využívaných objektov, ktorým teplo distribuuje Stefe Trnava,“ uviedol primátor Bročka.

Prečítajte si tiež

Cena tepla

Mestská správcovská spoločnosť Stefe Trnava má pre rok 2022 schválenú Úradom pre reguláciu sieťových odvetví v rámci SR najnižšiu cenu tepla z centrálnych zdrojov.

Je vo výške 80,720 eura za megawatthodinu (MWh).

Za ňou je pre porovnanie spomedzi krajských a ďalších miest na druhom mieste Menert Therm Šaľa s 91 eurami za MWh, naopak Nitrianska teplárenská spoločnosť má 140 eur/MWh, Bytkomfort Nové Zámky 126 eur/MWh. Ceny Stefe udržiava na stabilnej úrovni, v roku 2021 to bolo 81,58 eura/MWh a predvlani 79,41 eura/MWh.

Pomoc obyvateľom

Obyvateľom, ktorým navýšenie cien môže spôsobiť existenčné problémy, je mesto pripravené pomôcť.

„Uvidíme aké opatrenia budú na konci dňa prijaté na úrovni únie a vlády, ale mesto bude pripravené v prípade potreby alokovať finančné prostriedky pre najohrozenejšie skupiny obyvateľov, ktorých by sa mohla energetická kríza závažne dotknúť,“ ubezpečil trnavský primátor.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM