Správy

Trnavská nemocnica NEDOSTANE peniaze z plánu obnovy: V príprave výstavby však POKRAČUJE

Hoci FN Trnava financie z plánu obnovy nedostane, pokračuje v príprave výstavby. Vedeniu je ľúto, že na západnom Slovensku neuspel žiadny projekt.

Ilustračný obrázok k článku Trnavská nemocnica NEDOSTANE peniaze z plánu obnovy: V príprave výstavby však POKRAČUJE
Zdroj: Fakultná nemocnica Trnava

Fakultná nemocnica (FN) Trnava bude aj naďalej pokračovať v prípravách výstavby novej nemocnice, nakoľko súčasný stav zdravotníckeho zariadenia neumožňuje zmysluplnú alternatívu rozvoja. Uviedol to hovorca FN Matej Martovič v reakcii na rozhodnutie vlády neudeliť jej finančné prostriedky na výstavbu z plánu obnovy.

Financie pôvodne určené pre bratislavské Rázsochy dostane FN s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

„FN Trnava predložila projekt výstavby novej nemocnice, ktorý je vo vysokej fáze pripravenosti. Je nám veľmi ľúto, že na západnom Slovensku neuspel žiadny projekt a financie budú alokované výlučne na stredné Slovensko,“ uvádza sa v stanovisku trnavskej nemocnice.

Nová nemocnica

FN Trnava podpísala v máji už zmluvu o dielo na projektovú dokumentáciu výstavby nového objektu nemocnice s pražskou spoločnosťou CASUA a. s. Nová nemocnica v podobe monobloku má vyrásť v areáli súčasnej nemocnice. Jej súčasťou budú všetky kliniky a oddelenia, ambulantná a lôžková časť s 558 lôžkami, urgentný príjem s heliportom na streche, mamacentrum či časť pre vzdelávanie a administratívu nemocnice.

Vedenie FN Trnava vníma výstavbu ako nevyhnutnosť, nakoľko súčasné budovy už nespĺňajú potreby 21. storočia, najmä v oblasti komfortu pacientov.

Celková suma výstavby je odhadovaná na 382 miliónov eur s DPH. Súčasťou má byť aj parkovací dom so 480 miestami. Útvar hodnoty za peniaze vydal pre výstavbu novej nemocnice kladné stanovisko, nakoľko sa podľa hodnotiacej správy oplatí viac výstavba novej nemocnice ako rekonštrukcia súčasných budov. Aj v rámci hodnotenia dopadov na životné prostredie – EIA nemocnica získala kladné stanovisko na výstavbu novej nemocnice.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM