Správy

ÚPRAVA v trnavskej automobilke: Niektoré prevádzky prejdú dočasne na DVE zmeny

Trnavská automobilka dočasne prejde v niektorých prevádzkach na dve zmeny. Dôvodom je prechod na nový výrobný program.

Ilustračný obrázok k článku ÚPRAVA v trnavskej automobilke: Niektoré prevádzky prejdú dočasne na DVE zmeny
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Trnavská automobilka Stellantis Slovakia oznámila pre niektoré svoje prevádzky s platnosťou od októbra tohto roku dočasný prechod na dvojzmenný pracovný rozvrh. Súvisí s prechodom na nový výrobný program, ktorý je naplánovaný na začiatok roku 2024. Informoval o tom hovorca závodu Michal Nič.

Vrátia sa k trom zmenám

„Dvojzmennosť je riešenie iba na niekoľko mesiacov a nebude mať vplyv na zamestnanosť v závode,“ uviedol.

Zamestnávateľ má prácu pre všetkých zamestnancov a nepristúpi k hromadnému prepúšťaniu.

„Po tejto dočasnej fáze a spustení výroby vozidiel novej platformy sa v roku 2024 vrátime k organizácii výroby na tri pracovné zmeny a po zvýšení objemu výroby na štyri pracovné zmeny. Detaily organizácie pracovného času, ktorý bude platiť od októbra, aktuálne dohodujeme s odborovou organizáciou,“ doplnil Nič.

Na projekte pracujú stovky ľudí

Skupina Stellantis oznámila alokáciu nového výrobného programu do trnavského závodu v júni 2021. Rozhodnutie o pridelení projektu do Stellantis Slovakia je podľa hovorcu ocenením výsledkov tohto výrobného centra. S cieľom prispieť k zvyšovaniu uhlíkovej neutrality budú veľkú časť výrobného programu predstavovať aj plne elektrické motorizácie.

Aktuálne pracuje na novom projekte viac ako 300 zamestnancov. Úlohou tohto tímu je modifikácia výrobných liniek, úprava pracovných postov, inštalácia zariadení a výroba predsériových vozidiel.

„Industriálna investícia v celkovej výške 180 miliónov eur do nového výrobného programu znamená aj významnú mobilizáciu aktivít spojených s inováciami, ďalšou aplikáciou technológií Industry 4.0, znižovaním energetickej náročnosti a ochranou životného prostredia. Inovácie a digitalizácia vo výrobných procesoch a pri znižovaní energetickej náročnosti znamenajú šancu na zlepšenie dlhodobej konkurencieschop­nosti,“ uviedol hovorca. Cieľom trnavského závodu je stať sa lídrom výroby skupiny Stellantis v doménach výroby, ekonomickej výkonnosti a klientskej kvality tak v krátkodobom, ako aj v dlhodobom horizonte.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM