Dominika Handzušová Kultúra

V Galérii Jána Koniarka koncert a premietanie filmov: Kultúrne vyžiť sa tu môžete až do noci!

Pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí a galérií aj trnavská galéria otvorení dvere dokorán všetkým návštevníkom. Pozrite si, aký program je tu pre vás počas Noci múzeí a galérií pripravený.

Ilustračný obrázok k článku V Galérii Jána Koniarka koncert a premietanie filmov: Kultúrne vyžiť sa tu môžete až do noci!
Zdroj: TASR

Aktuálne výstavy, stále expozície i sprievodné podujatia budú v Galérii Jána Koniarka prístupné verejnosti bezplatne. Priestory Kopplovej vily budú otvorené v sobotu 16. mája od 13:00 hod. do 23:00 hod.

Stále expozície

Pokochať sa môžete stálymi expozíciami, napríklad sochárskou tvorbou zakladateľa moderného slovenského sochárstva, Jána Koniareka. Výstava Klenoty domova predstaví slovenské klasické umenie 20. storočia. Vývoj portrétneho maliarstva od konca 18. storočia po súčasnosť môžete sledovať vo výbere diel zo zbierok vo výstave Galéria portrétov.

Aktuálna výstava

Okrem stálych expozícií Galéria sprístupní aj autorskú výstavu umeleckého sklára strednej generácie. Drahoš Prihel má približne 90 brúsených sklenených objektov a vy si môžete pozrieť výber z tohto obsiahleho portfólia. Jeho Tajomné záhrady sa rozprestierajú aj na pasteloch a tavených maľbách.

Sprievodné podujatia

Drahomíra Prihela môžete navyše stretnúť aj osobne. Od 17:00 hod. je totiž na programe hodinový kurátorský výklad Ľudovíta Petránskeho k jeho výstave a nebude chýbať ani samotný autor. Popoludnie do 16:00 hod. bude patriť deťom. Tvorivé výtvarné aktivity a animačné hry organizuje Galéria v spolupráci s Katedrou pedagogiky výtvarného umenia Trnavskej univerzity.

Od 18:00 hod. do 19:30 hod. sa Galéria zmení na malé kino. Premietať sa bude Best of Fest Anča 2014, teda víťazné animované filmy zo siedmeho ročníka medzinárodného festivalu Fest Anča. Večer bude potom patriť hudbe. Od 20:00 hod. môžete zažiť neopakovateľnú atmosféru plnú intimity, subtílnosti, energie a dravosti na koncerte Fúzie.

Etablovaní jazzoví hudobníci Lucia Lužinská a Boris Čellár radi opúšťajú zabehnuté hranice a často sa púšťajú do experimentov. Patrí sem aj improvizácia na motívy jazzových skladieb a harmónií, ľudová hudba, vlastná kompozícia v reálnom čase.

Čítajte tiež: Noc múzeí a galérií aj na Červenom Kameni: Čo priblíži špeciálna prehliadka hradu?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM