Dominika Handzušová Správy

V Trnave pribudnú tri nové ulice: TAKTO by sa mali volať

V štvrti Trnava-západ pri Kamennom mlyne vyrastú tri nové ulice. Pomenovať ich chcú po známych osobnostiach. Zaujíma vás po ktorých? Dozviete sa v článku...

Ilustračný obrázok k článku V Trnave pribudnú tri nové ulice: TAKTO by sa mali volať
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

Po speváčke populárnych piesní Eve Kostolányiovej, hudobnom skladateľovi Karolovi Elbertovi a historikovi Hadriánovi Radványim by sa mali volať tri nové ulice v Trnave. Návrh na pomenovanie bude prerokovávať na aprílovej schôdzi Mestské zastupiteľstvo.
     

Ide o ulice v štvrti Trnava-západ, v novej zástavbe pri Kamennom mlyne. Trnava chce aj takýmto spôsobom upriamiť pozornosť na významné osobnosti, ktoré sú s ňou spojené.

     

Čím sa preslávili?

Eva Kostolányiová (1942–1975) sa narodila v Trnave a tam aj začala kariéru speváčky na známych a mládežou obľúbených Čajoch o péci (po trnavsky – o piatej). Trnavský rodák skladateľ Karol Elbert (1911–1997) odišiel do Bratislavy, okrem vážnej hudby je autorom mnohých známych tanečných piesní ako Môj manžel nepozná neveru, Havana, Až bude pokosená tráva. Historik Hadrián Hadványi (1918–2014) posunul svojou celoživotnou prácou poznatky o histórii Trnavy.
     

Kto už má v Trnave „svoju“ ulicu?

V predchádzajúcich rokoch dostali v Trnave „svoje“ ulice s mestom spriaznení životom či prácou legendárny futbalový tréner Spartaka Anton Malatinský, ako aj Alfréd Wetzler a Rudolf Vrba, utečenci z koncentračného tábora Birkenau, o ktorom podali ako prví medzinárodne známe svedectvo. Ďalej básnik a lekár Andrej Žarnov, národovec Anton Bernolák, dramatik Ferko Urbánek, skladateľ Gejza Dusík, básnik, národný buditeľ, jediný významný poet píšuci bernolákovčinou Ján Hollý, ktorý v Trnave študoval.

Ulice sú pomenované aj po polyhistorovi, lekárovi a básnikovi Jánovi Sambucusovi, vynálezcovi celosvetovo rozšírenej rezofonickej gitary, americkom Slovákovi Johnovi Dopyerovi, aj po jedinom Trnavčanovi, ktorý získal medailu na olympijských hrách, striebornom zápasníkovi z roku 1936 Jozefovi Herdovi. Tiež telovýchovnom pedagógovi a propagátorovi atletiky Jánovi Hajdóczym, novinárovi Karolovi Ježíkovi, zanietenom ochranárovi Kornelovi Mahrovi, hercovi Martinovi Gregorovi, skladateľovi Mikulášovi Schneiderovi-Trnavskom či výtvarníkovi Oskárovi Čepanovi a zakladateľovi pôvodnej Trnavskej univerzity v 17. storočí kardinálovi Petrovi Pázmáňovi.

Trnavčania nezabudli ani na vynálezcu padáka Štefana Baniča, kňaza a maliara Teodora Tekela či sochára a medailéra Wiliama Schiffera a sochára Jána Koniarka. Viaceré z týchto osobností sú aj držiteľmi ocenení mesta Trnava.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM