Aktualizované Správy

V Trnave začali používať štátne LAMP testy: Odbery robia zo sanitky, FOTO

Trnava je jedným z prvých miest, kde Ministerstvo zdravotníctva SR spustilo vo štvrtok 10. februára bezplatné LAMP testovanie.

Ilustračný obrázok k článku V Trnave začali používať štátne LAMP testy: Odbery robia zo sanitky, FOTO
7
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci s ministerstvom zdravotníctva rozšíril od štvrtka kapacity testovania na ochorenie COVID-19.

Na parkovisku za Úradom TTSK na Starohájskej 10 v Trnave je dostupné bezplatné testovanie metódou LAMP. Je určené pre vopred registrovaných záujemcov prostredníctvom portálu www.korona.gov.sk. Informoval o tom Úrad TTSK.

Kapacity sú naplnené

„Počet ľudí s podozrením na nákazu ochorením COVID-19, najmä jeho novým variantom omikron, sa zvyšuje a doterajšie kapacity testovania a vyhodnocovania vzoriek sú naplnené. Preto sme sa rozhodli operatívne spolupracovať s ministerstvom zdravotníctva a mobilnú odberovú a laboratórnu jednotku sme umiestnili na našom parkovisku. Po pilotnej fáze bude na testovanie pozývaných až 1 000 ľudí denne. Je dobré, že sa aj na Slovensku testuje vyvinutými kloktacími testami,“ uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič.

Vyhodnotenie testu

Vzorky sa vyhodnocujú aj priamo na mieste odberu a nevyžadujú náročné laboratórne zariadenia. Výsledok je po vyhodnotení doručovaný SMS správou prostredníctvom Národného centra zdravotníckych informácií.

Počas predchádzajúcej vlny pandémie TTSK zabezpečoval antigénové testovanie prostredníctvom svojho mobilného odberového miesta v Strednej zdravotníckej škole Trnava. Od februára do júna 2021 v ňom vykonali 24 000 odberov.

Prostredníctvom LAMP testov sa od štvrtka zvýšili testovacie kapacity okrem Trnavy aj v Brezne a Prešove. Podľa ministerstva zdravotníctva je k dispozícii 250 000 LAMP testov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Nové testovacie miesto v Trnave
7
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM