Júlia Vargová Rôzne

Víkend je tu: Trnavu rozžiaria Čarovné lampáše, otvoria aj vínne pivnice

Víkend bude v Malom Ríme aj v okolitých obciach nabitý parádnymi akciami. Nahliadnite do nášho redakčného výberu a nechajte sa nalákať niektorými z nich.

Zdroj: YouTube.com

Čarovné lampáše

V nedeľu 10. novembra o 17:00 na Trojičnom námestí

V nedeľu sa v centre mesta pokúsia účastníci čarovného podujatia plného svetielok a neopakovateľnej atmosféry o slovenský rekord v počte účastníkov lampiónového sprievodu.

Trasa sprievodu povedie z Trojičného námestia po Hlavnej ulici cez Sad Antona Bernoláka a Divadelnú ulicu. Nebudú chýbať súťaže pre deti i dospelých či horúci čaj.

Pevné, tekuté, ľahké II.

Do 20. novembra v Synagóge – Centre súčasného umenia

Site-specific inštalácia trnavskej umelkyne Marty Matejkovej Vjatrákovej pozostáva zo šiestich sklenených tabúľ s abstraktnou maľbou a videa, ktoré predstavuje a približuje proces tvorby so špecifickou maliarskou technikou na skle.

Autorka predstaví aj výber z najnovšej tvorby v podobe súboru „sladkých“ malieb. Tie sú tvorené cukrom na sklenených tabuľkách a vychádzajú z pozorovania javov v prírode a vo svojom okolí.

Umenie v pohybe: Tanec so svetlom

V nedeľu 10. novembra o 15:00 v Malom Berlíne

V priestoroch Malého Belína sa bude konať tvorivý workshop pre deti od 8 rokov. Cieľom je prepojenie hry so svetlom, zvanej luminografia, s tanečným pohybom. Workshop je zdarma, kapacita je však obmedzená na tucet miest.

Koncert: Mňága a Žďorp

V sobotu 9. novembra o 20:00 v Malom Berlíne

Česká rocková skupina z Valašského Meziříčí vedená Petrom Fialom na scéne pôsobí už vyše 30 rokov a patrí medzi najvýraznejšie hudobné kapely českej porevolučnej éry.

Tančiareň pre seniorov

V nedeľu 10. novembra od 16:00 do 20:00 v Trnavskom dvore na Zelenečskej ulici 16

Tančiareň pre seniorov realizuje Trnava z Programu aktívneho starnutia. Do tanca zahrá Duo Expres. Vstup je voľný, no kapacita je obmedzená na sto miest.

Nežná revolúcia v regionálnej tlači

Od 10. do 30. novembra v Knižnici Juraja Fándlyho

Výstava dokumentárnych materiálov z regionálneho fondu knižnice k 30. výročiu Nežnej revolúcie.

Festival Cyklocestovanie 2019

V sobotu 9. novembra v kine Hviezda

Pre návštevníkov je pripravený zaujímavý celodenný program sprevádzaný rôznymi sprievodnými aktivitami. Program festivalu budú tvoriť tri hlavné sekcie: Cestovanie s rodinou a single, Európa a Eurovelo a sekcia svet.

Trnavský Špitál sv. Kríža a Kostola sv. Heleny

V nedeľu 10. novembra o 11:00 v Kostole sv. Heleny

Prednáška Henriety Žažovej naskytuje pohľad do minulosti stredovekých špitálov s dôrazom na dejiny trnavského Špitála sv. Kríža a Kostola sv. Heleny.

Ivan Csudai: V zrkadle maľby

Do 19. januára 2020 v Galérii Jána Koniarka, Koppelova vila, Zelený kríček 3, Trnava

Výstava z tvorby popredného predstaviteľa slovenskej maľby a vedúceho ateliéru maľby na VŠVU. Výber diel reflektuje vývoj jeho výtvarného jazyka od roku 2017 po súčasnosť.

Cena slobody Antona Srholca

V sobotu 9. novembra o 19:00 v Divadle Jána Palárika

Odovzdávanie ocenení významným osobnostiam za ich mimoriadny prínos k ochrane ľudských práv, k upevneniu demokracie a právneho štátu a za prejavy mimoriadnej občianskej statočnosti.

Workshop: Apply now!

V sobotu 9. novembera o 14:00 v Malom Berlíne

Rezidenčné pobyty sú dnes bežnou súčasťou života umelca. Workshop so Zuzanou Tóthovou sa zameria na kroky, ktoré musíte urobiť, ak chcete vycestovať na rezidenciu v zahraničí od výberu miesta po napísanie a zaslanie prihlášky.

Deň vínnych pivníc

V sobotu 9. novembra od 13:00 do 21:00 v centre Trnavy

26 vínnych pivníc otvorí svoje lákavé priestory a ponúkne tie najlepšie vína.

Súťaž Márie Hollósyovej vo vyšívaní

V sobotu 9. novembra v Dome kultúry Cífer

Súčasťou tretieho ročníka podujatia bude aj výstava a módna prehliadka odevov s výšivkou, prednášky a spoločná aktivita Zapíš sa na výšivku.

Foto: Ilustračné

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Trnavy a okolia.

Vychutnajte si minuloročnú atmosféru lampiónového sprievodu Trnavou vo videu MTT – Mestskej televízie Trnava a nechajte sa nalákať na ten tohtoročný.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM