Lucia Lauková Správy

Vojak Feri bojuje s onkologickým ochorením: Pomôcť sa mu rozhodol aj policajt z Trnavy

Šľachetný čin urobil policajt Daniel z Trnavy. Bez váhania zareagoval na výzvu pomôcť vojakovi, ktorý bojuje s onkologickým ochorením.

Ilustračný obrázok k článku Vojak Feri bojuje s onkologickým ochorením: Pomôcť sa mu rozhodol aj policajt z Trnavy
Zdroj: Polícia SR - Trnavský kraj

František Ochaba je vojakom 901. ženijného práporu, Sereď. „Jeho práca bola najmä o riadení špeciálnych vojenských vozidiel,“ priblížili Ozbrojené sily SR.

Teraz sa však ocitol v neľahkej situácii a potrebuje pomoc. Bojuje s onkologickým ochorením a nutne potrebuje darcov bielych krviniek. Výzvu pre darcov zverejnili Ozbrojené sily SR na sociálnej sieti.

Prečítajte si tiež

Ani sekundu neváhal

Na výzvu zareagoval aj policajt Daniel Randlisek, ktorý je zaradený na Okresnom riaditeľstve PZ v Trnave ako starší referent odboru poriadkovej polície. Ani na sekundu nezaváhal a ihneď vedel, že chce Ferimu pomôcť.

„Predbežné odbery krvi, okrem rovnakej krvnej skupiny, potvrdili vzájomnú kompatibilitu a po prípravnej fáze bol Daniel tento utorok v NTS Ružinov. Tam mu priamo z krvi extrahovali potrebné biele krvinky, ktoré by mali pomôcť Ferimu naštarovať jeho imunitný systém a pomôcť mu pri jeho liečbe a uzdravení,“ priblížila trnavská polícia.

Daniel bol v minulosti darcom krvi, no teraz prvýkrát absolvoval celý proces, ktorý je časovo náročnejší. Odmenou je dobrý pocit, že pomohol konkrétnej osobe, mužovi, ktorého aj osobne pozná.

Kto môže pomôcť?

Potrební sú darcovia krvi typu A Rh negatív, vo veku medzi 18 a 60 rokov, bez závažných chronických ochorení (ako ťažké alergie, astma, autoimunitné ochorenia), bez invazívneho výkonu v období posledných 4 mesiacov (operácia, chirurgický zákrok), ženy bez pôrodu a v čase odberu mimo menštruácie, bez nedávnej infekcie alebo antibiotickej liečby (aspoň 2 týždne), 3 a viac mesiacov od posledného darovania krvi, možnosť prísť do odberného centra NTS Ružinov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

VOJAK FERI POTREBUJE AKÚTNE POMOC: NPOR. DANIEL MU DAROVAL BIELE KRVINKY 👮🏻Keď náš kolega videl výzvu na pomoc pre...

Posted by Polícia SR - Trnavský kraj on Thursday, January 11, 2024
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM