Júlia Vargová Rôzne Správy

Zamykanie lásky Trnavčania pojali unikátnym spôsobom: Miestom zaľúbených je plot

Mosty zaľúbených sa tešia veľkej popularite po celom svete. Jeden nájdete aj v neďalekých Piešťanoch. Trnavskí zaľúbenci však túto kuriozitu dostali na úplne nový level.

Ilustračný obrázok k článku Zamykanie lásky Trnavčania pojali unikátnym spôsobom: Miestom zaľúbených je plot
10
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Piešťanský most pre zaľúbencov slávnostne otvorili ešte v roku 2012, na Valentína. Nájdete ho na začiatku pešej zóny v smere od kúpeľného ostrova. Už zďaleka je vidno zámky všetkých možných farieb, tvarov a veľkostí. Popísané menami a srdiečkami uzamykajú mreže mosta ako symbol večnej lásky zaľúbených. Kľúče si páriky nechávajú na pamiatku, alebo ich hádžu do vody pod mostom. Aby už nič ich lásku neodomklo. Ako sa vraví, všetko je z Číny. A pochádza odtiaľ aj tento zvyk, tradícia zamykať spolu milované duše.

Tradícia zamykania zamilovaných duší je hitom v celej Európe, aj za oceánom. Podobnú atrakciu nájdete na Moste arcidiecézy v Paríži, na známom Brooklyn Bridge v New Yorku, v susedných Čechách či v Rusku.

V Trnave veľa mostov vhodných na tento účel nie je. Zopár zaľúbencov sa pokúsilo uzamknúť si lásku na moste pri Bernolákovej bráne. Trnavčania sú však vynaliezaví. Páriky už niekoľko rokov namiesto mosta využívajú plot pri potoku v Kamennom mlyne. Verejné toalety v pozadí plotu síce nepôsobia esteticky, ani romanticky, no zamknúť svoju lásku v prírode už prišlo pár nadšencov.

Most križujúci potok je pre zámky nevhodný, a tak ľudia začali využívať neďaleký plot. K prvému zámku pribudol ďalší a ďalší. Dnes ich je tam neúrekom. Kamenáč je akousi oázou. Kúsok zelene v trnavskej betónovej džungli. Je skvelým miestom na prechádzku pre zaľúbené páriky. Niet sa čo diviť, že práve tu si ľudia spravili miesto pre zamykanie ich zamilovaných duší.

Takýto romantický prejav lásky však má aj svoje nevýhody. V niektorých európskych metropolách dali tieto zámky odstrániť a na miestach, kde sa kedysi nachádzali, dnes stoja len výstražné značky. Stará láska vraj nehrdzavie, no kovové zámky, ktoré ju mali udržať áno. Časom sa vraj stali neestetickými, alebo čo je horšie, niekoľkotonovou váhou narúšali statiku mosta.

V Ríme sa dokonca pokúsili vešaniu zámkov zabrániť pokutou päťdesiat eur. Tá však nezabrala, ľudia sa láskyplnej atrakcie rebelsky odmietli vzdať.

V Piešťanoch a ani v Trnave podobný problém nehrozí. Väčšina zámkov na piešťanskom moste je odľahčená. Špeciálne zámky na lásku most nedeformujú a nezaťažia. A na rozdiel od historických mostov v zahraničí, tento nemá extrémne vysokú kultúrnu hodnotu. Trnavský plot rokmi hrdzavie spolu so zámkami, no z času na čas sa objaví nový a z plota, ktorý by inak pravdepodobne ostal nepovšimnutý, robí atrakciu.

Zamykanie lásky
10
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM