Monika Hanigovská Rôzne

Zážitok na čerstvom vzduchu na nezaplatenie: 3 najkrajšie túry v okolí Trnavy

Túry v okolí Trnavy ponúkajú nielen prírodné krásy a zaujímavosti, ale aj skvelý relax. Zoznámte sa s tromi, ktoré sú podľa nás najkrajšie.

Ilustračný obrázok k článku Zážitok na čerstvom vzduchu na nezaplatenie: 3 najkrajšie túry v okolí Trnavy
Zdroj: TASR

Leto je v plnom prúde a k nemu neodmysliteľne patria výlety do prírody. Okolie Trnavy ponúka viacero pekných možností na rôzne túry. Tieto sú podľa nás najkrajšie:

Pustá Ves

Osada Pustá Ves je veľkou zelenou oázou stromov. Leží v nadmorskej výške 250 m n. m. a delí sa na Dolnú a Hornú Pustú Ves. Nachádza sa v obci Prašník, ku ktorej bola v roku 1963 pripojená. Cesta nie je ďaleká, od Trnavy si pocestujete asi 40 minút autom.

Bohaté košaté stromy sú relaxom, pastvou pre oči a balzamom pre dušu. Napriek tejto paráde ukrýva svoje malé – veľké tajomstvá. Prvé sa nachádza v časti Klenová – Pustá Ves, kde sa počas 2. svetovej vojny odohrali boje partizánov s nemeckou armádou. Dnes je však výbornou lokalitou pre všakovaké túry. Tu si môžete rozšíriť aj svoje vedomosti. Spomienku na partizánske boje nájdeme ležať v zachovanom bunkri aj pamätníku, či amfiteátri.

Lokalita Klenová má aj vrchol (585 m) ktorý možno vystúpať z Hornej Pustej Vsi, z jednej z osád obce Prašník. Treba sa držať modrého turistického značenia. Ďalším záchytným bodom k hore je miestny vodojem. Zaparkovať sa dá aj v tejto lokalite a odtiaľ sa vydať po ceste po vlastných. Ušetríte si tak pekný kus cesty. Široká cesta k cieľu sa vyznačuje niekoľkými pôvodnými domčekmi, či chatami a po čase sa začína zužovať. Kroky smerujú k lúke. Odtiaľ sa cesta začne strácať v lese. Cestu obživí Netopiera jaskyňa. Kúsok od jaskyne, po značenej ceste, po odbočke vpravo do kopca sa nachádza cestička k cieľu. K hore Klenová. Tá sa môže popýšiť najvyšším bodom Brezovských Karpát.

Pustá Ves nie je vôbec pustá, aspoň čo do vtáctva. Popri túre možno postretnete zaujímavé operené kúsky do vášho súkromného elektronického albumu. Napriek tomu, že v obci žije len 830 obyvateľov (sčítanie v roku 2015) je taktiež domovom chránených vtáčích území európskej sústavy chránených území NATURA 2000.

Pozoruhodné miesto

V malebných karpatských lesoch ešte ostaneme. Vyznačujú sa totiž mnohými príbehmi. Môžete sa vydať lesnou cestičkou k jednému z nich. Nad kopaničiarskou obcou Prašník sa nachádza jedno pozoruhodné miesto. Nájdete ho medzi lokalitami Malá pec a Veľká pec, ktoré skrížia cestu vaším túlavým nohám. Záchytným bodom je začiatočná lesná cesta a potôčik. Budete ďalej kráčať do kopca okolo chatiek. Potom sa rozprestrie lúka. Rovná cesta zavedie turistov ku skalnej bráne Malá pec. Tá stojí na zalesnenom vrchu borovicového lesa.

Hlavnou atrakciou je pieskovcová brána, ktorá láka na fotenie. Veľká jaskyňa Veľká pec leží neďaleko. Je zaujímavá tým, že sa v nej našli kosti mamuta a rôzne paleontologické nálezy. Odtiaľto to je to len 1 km chôdze od silného príbehu. Na križovatke lesných ciest vyrazíme do kopca v ľavo. Tu sa nachádza cieľ.

Ten ukrýva dávny príbeh priateľstva. Dej sa skladá z niekoľkých hlavných bodov. Smrti mladého šľachtica, neuveriteľnej psej vernosti a dojemnej básni. Podľa miestnych zomrel barón na poľovačke. Pes cítil miesto, kde jeho pán skonal a nedokázal miesto opustiť, čo viedlo k jeho smrti zapríčineným veľkým žiaľom.

V skutočnosti však gróf zomrel na tuberkulózu. Tak, či onak, práve na tomto území, ďaleko v lese stojí do dnešného dňa pripomienka veľkého kríža a hrobu mladého baróna Alberta von Wattenwyla aj verného spoločníka, ktorý je pochovaný neďaleko. Môžete sa teda prstami dotknúť vytesaných iniciálok aj veršov nemeckého básnika Ernsta Schulzeho: „čo ukrývame v truhle je šat, ktorý patrí zemi. Čo milujeme ostalo ostáva na večnosť.“

Bolehlav

Neďaleko Dolných Orešan sa nachádza zaujímavé prírodné pásmo. Vkročíte do rezervácie s 5. stupňom ochrany a popri vdychovaní čerstvého lesného vzduchu budete prechádzať okolo dubového a bukového vegetačného stupňa. Relaxačnú trasu zvládnu aj odporcovia náročných túr. Žiadne strmé kopce totiž nedotvárajú obraz tohto miesta. A budú vládať aj tí menší. Žltá turistická značka, ktorá vedie severným okrajom prírodnej rezervácie relaxačne prevádza svojich návštevníkov hustým lesným porastom a na jar zase ukazuje hojnosť veľkých plôch medvedieho cesnaku.
Odmenou za vytrvalé kráčanie je okolitý výhľad na jeho samotnom vrchole, kde si môžete oddýchnuť pri výdatnej sieste, či len tak rozprestrieť deku. Oblasť, ktorú vyhlásili v roku 1988 za prírodnú rezerváciu o rozlohe 93,57 ha, stojí naozaj za navštívenie.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia.

Foto: ilustračné

Použitý zdroj: www.obecprasnik.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM