Samospráva

Župa sa pripravuje na zimu: O zasnežené cesty sa postará 100 kusov techniky

Krajskí poslanci schválili plán zimnej údržby. Ten počíta s nepretržitým dispečingom a starostlivosťou o približne 1 900 kilometrov ciest.

Ilustračný obrázok k článku Župa sa pripravuje na zimu: O zasnežené cesty sa postará 100 kusov techniky
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Operačný plán zimnej údržby Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) 2020/2021, ktorý schválili krajskí poslanci na svojom stredajšom zasadnutí, počíta s nepretržitým dispečingom a starostlivosťou o približne 1 900 kilometrov ciest dvoma stovkami zamestnancov a so 100 kusmi.

Popri asi 1 600 kilometroch ciest 2. a 3. triedy sa Správa a údržba ciest (SÚC) TTSK na základe zmluvy so Slovenskou správou ciest bude opäť starať aj o cesty 1. triedy v Trnavskom a Bratislavskom kra­ji.

Prioritné úseky

Aj na nadchádzajúcu zimu má SÚC pripravené poradie dôležitosti udržiavania komunikácií. V regióne Trnavy sú medzi najdôležitejšími v údržbe cestné ťahy na elektráreň Bohunice, aj úsek Galanta-Hody, Trnava – Zavar – Šúrovce, Sereď – R1.

V regióne Senice majú prednosť pri údržbe pred ostatnými úseky od hraníc s Českou republikou do Kútov, cesta Skalica – Holíč i obchvat Skalice a ďalšie.

V dunajskostredskom regióne je to okrem iných úsek Báč – Medveďov, Šamorín – Zlaté Klasy-hranica okresu Galanta či príjazd na vodné dielo Gabčíkovo.

Nebezpečné lokality

Ďalších 29 úsekov ciest na území TTSK je pre zimné obdobie zaradených do rebríčka nebezpečných lokalít. Ide spolu o zhruba 180 kilometrov komunikácií, napríklad o cesty z Trnavy do Dolného Dubového či z Hlohovca po hranicu okresu Topoľčany, nebezpečné pre klesania a stúpania, pri vodnom diele Gabčíkovo, kde sa rýchlo tvorí na ceste námraza, z Piešťan cez horský priechod Havran, kde je veľa zákrut, tiež viacero ciest na Záhorí, kde sú tiež prudké klesania či stúpania.

Bez posypu

Bez chemického posypu musia zostať úseky, kde je to vylúčené. Sú to mnohé železničné priecestia, ale i Krajinský most v Piešťanoch nad riekou Váh, úsek Moravský sv. Ján – hranica s Českom, čo je záplavové územie rieky Morava, či prieťah Dunajským Klátovom, pretože je v chránenej krajinnej oblasti Žitný ostrov.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM