Rôzne

75. výročie SNP: Žiadna iná posádka zo západu sa nezachovala ako tá trnavská

Organizovaný odchod trnavskej posádky sa zapísal do našich dejín. Takto sa po vypuknutí povstania žiadna iná vojenská posádka na západnom Slovensku nezachovala.

Ilustračný obrázok k článku 75. výročie SNP: Žiadna iná posádka zo západu sa nezachovala ako tá trnavská
Zdroj: TASR

Pripomíname si výročie Slovenského národného povstania (SNP), ktoré bolo ozbrojeným povstaním slovenského domáceho odboja. Vypuklo 29. augusta 1944 ako obrana pred nemeckými okupantmi a hoci bola centrom povstania Banská Bystrica, Trnavská posádka zohrala v jeho histórii nemalú úlohu.

Takmer žiadna z vojenských posádok na západnom Slovensku, kadiaľ postupovali Nemci, nekládla odpor. Trnava však bola výnimkou. Vojenská posádka sa k povstalcom organizovane pridala s tisíckami mužov.

Pietna spomienka sa v Trnave uskutoční 30. augusta 2019 o 10:00 pri Pamätníku SNP na Univerzitnom námestí, výnimočné udalosti spred 75 rokov si v Trnave pripomínajú aj kultúrne inštitúcie.

Knižné tituly s tematikou Slovenského národného povstania a odchodu Trnavskej posádky na povstalecké územie predstavuje výstava Knižnice Juraja Fándlyho v Trnave. Jeden panel prezentuje knižné tituly o téme, na druhom sú predstavené osobnosti udalostí v Trnave. Vojenskej posádke v čase vypuknutia SNP velili Andrej Benka – Rybár, Mikuláš Čordáš a Karol Fraňo.

Do SNP odišli z Trnavy viac ako tri tisícky prezenčne slúžiacich vojakov, záložníkov a zmobilizovaných zo všetkých kútov Slovenska, a vyše pol tisíca dobrovoľníkov z radov obyvateľov mesta. So sebou vzali 48 nákladných a 23 osobných vozidiel, motocykle, viac ako tristo koní a vozov a veľké množstvo zbraní a streliva. Pridali sa k nim aj piešťanskí letci.

Zažite povstanie na vlastnej koži

Klub vojenskej histórie Trnavská posádka pripravuje rekonštrukciu udalostí pri odchode vojakov a dobrovoľníkov z Trnavy do SNP. Diváci si program môžu pozrieť v piatok 30. a v sobotu 31. augusta.

V múzejných záhradách bude oba dni otvorený pre verejnosť vojenský tábor, kde si záujemcovia o históriu môžu pozrieť zbrane, ktoré vojsko v danom čase používalo, vidieť, ako chodili vojaci oblečení a čo všetko patrilo k ich vojenskému životu. Prezentácia bude súčasťou otvorenia výstavy múzea na tému 75. výročia SNP a pôsobenia Trnavskej posádky.

Tá v sile zhruba tritisíc mužov odišla do SNP ako jediná zo západu a zapojila sa do bojov v oblasti Hronský Beňadik, Zlaté Moravce, Píla, Horné a Dolné Hámre, Nová Baňa, Žarnovica a Kremnica.

Vojaci, gardisti či žandári sa budú pohybovať v uniformách po centre Trnavy a postupne priblížia momenty od mobilizácie po odchod do SNP a tiež obsadzovanie nemeckou brannou mocou. Všetko sa udeje presne v rovnaký dátum ako pred 75 rokmi.

Foto: ilustračné

Pozrite si aj fotografie exponátu mesiaca Západoslovenského múzea v Trnave, ktorým je šabľa a uniforma kubáňskeho kozáka.

Predmetom mesiaca v trnavskom múzeu je uniforma kozáka
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM