han Samospráva

Aj Trnava pomôže UTEČENCOM z Ukrajiny: Zariaďuje sa ubytovanie pre matky s deťmi!

Aktuálna situácia na Ukrajine nenecháva chladným azda nikoho na Slovensku. Pomyselnú ruku k dielu priložilo aj mesto Trnava.

Ilustračný obrázok k článku Aj Trnava pomôže UTEČENCOM z Ukrajiny: Zariaďuje sa ubytovanie pre matky s deťmi!
Zdroj: Facebook.com/Trnavský samosprávny kraj , Facebook.com/Polícia Slovenskej republiky

Mesto uvádza na svojej webovej stránke tieto informácie: „Intenzívne prežívame to, čo sa deje u našich východných susedov. V prvom rade treba zachovať rozvahu a držať sa pokynov, ktoré vydáva štát. Mimoriadna situácia, ktorú vyhlásila Vláda Slovenskej republiky od soboty 26. februára 2022, súvisí s očakávaným prílevom ľudí z Ukrajiny, ktorí hľadajú bezpečie pred vojnou. Mesto Trnava sa pripravuje na ich príchod.“

Kým iné mestá už oznamujú presné údaje pomoci. Primátor Trnavy Peter Bročka sa k tomu na webe trnava.sk vyjadril takto: „Zariaďujeme núdzové ubytovanie pre matky s deťmi, niektoré z nich pochádzajú z nášho partnerského mesta Charkov, kde je situácia podľa dostupných informácií naozaj vážna. Prvé z nich sú už tu, ďalšie čakajú v kolóne na ukrajinskej strane hraničného priechodu Ubľa, kam ich pôjdeme zajtra vyzdvihnúť. Okrem toho vezieme zásoby, ktoré sú tam podľa charity potrebné.“

„Naše aktivity koordinujeme s kompetentnými inštitúciami, sme v pohotovosti a pripravení pomôcť, ako bude v našich silách a možnostiach," dodal Bročka.

Vlna solidarity

Vojenská invázia na Ukrajine vyvolala na Slovensku veľkú ochotu pomáhať, no ako vyzývajú kompetentní, každá pomoc sa veľmi cení, ale musí byť aj adresná. „Je dôležité nekonať na vlastnú päsť – nezbierať veci bez toho, aby bolo jasné, komu sú určené a necestovať na ukrajinské hranice, hoci s dobrým úmyslom. Je treba sa skontaktovať s organizáciou, ktorá tieto aktivity zastrešuje a postupovať podľa ich inštrukcií, pretože jej pracovníci majú informácie o tom, aká forma pomoci je potrebná,“ píše mesto Trnava.

Dobrovoľníci môžu s ponukami humanitárnej pomoci kontaktovať Ministerstvo vnútra SR na e-mailovej adrese uosppz@minv.sk.

Kto pomôže Ukrajine

Na Slovensku vznikla aj iniciatíva Kto pomôže Ukrajine, ktorá spája asi tridsiatku pomáhajúcich organizácií a zverejnila online formulár pre všetkých záujemcov. Iniciatíva zbiera cez platformu Donio aj finančné príspevky na potravinové balíčky, zdravotnícke pomôcky i odborníkov na ľuďom traumatizovaným vojnovými udalosťami.

“Som rád, že ľudia sú solidárni a uvedomujú si vážnosť situácie u našich susedov. Od začiatku konflikte sme v kontakte so štátnymi orgánmi, ďalšími samosprávami, charitou a ďalšími organizáciami. Pripravujeme sa na to, aby sme boli schopní poskytnúť strechu nad hlavou postupne približne stovke žien a detí unikajúcich pred vojnou na Ukrajine,” upresnil primátor.

Tri odporúčania:

  • Nezbierajte šatstvo (pomáhajúce organizácie nemajú priestory na jeho skladovanie, zbierajú cielene len to, čo ľudia v núdzi využijú).
  • Nechoďte na vlastnú päsť na hranice (na mieste sú humanitárne organizácie, ktoré situáciu s utečencami koordinujú. Každé ďalšie vozidlo prispieva k dopravných zápcham.)
  • Ak chcete pomôcť, obráťte sa na niektorú z organizácií, ktorá sa pomoci venuje (v Trnave napr. Trnavská arcidiecézna charita a Baterkáreň).

FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: trnava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM