Zuzana Vajayová Rôzne

Aj vďaka Štefánikovmu odhodlaniu dnes fandíme so zástavami

Pri pamätníku Milana Rastislava Štefánika v Trnave sa dnes zišli obyvatelia mesta, aby si pripomenuli 92. výročie jeho tragickej smrti.

(TASR) Spomienkovú slávnosť už tradične organizuje mestská samospráva v spolupráci s Cirkevným zborom Evanjelickej cirkvi a.v. Primátor Vladimír Butko pred zhromaždenými účastníkmi vo svojom príhovore pripomenul, že len vďaka takým osobnostiam, akou bol diplomat, vojak, vedec a štátnik Štefánik si dnes Slováci môžu uvedomovať sami seba ako súdržný národ. Dodal, že aj dnešné zjednotenie pri takej príležitosti, akou sú hokejové majstrovstvá, má základ v nádeji a odhodlaní ľudí, ktorí dláždili cestu pre budúce generácie.
Pamätník M.R.Štefánika v Trnave je dielom nestora slovenského moderného sochárstva, Trnavčana Jána Koniarka. Jeho socha je odborníkmi považovaná za jednu z najvernejších podôb Štefánika spomedzi známych pomníkov a pamätníkov. Dopomohol k tomu iste i fakt, že kým Koniarek v Trnave žil a tvoril, Štefánik, rodák z blízkeho Záhoria, mal k mestu vzťah a neraz doň v mladosti pricestoval. Mal priateľské kontakty aj so skladateľom Mikulášom Schneidrom Trnavským, ktorého navštevoval.
Koniarkovo dielo, postavené na vysokom podstavci, bolo pôvodne osadené po Štefánikovej smrti na inom mieste ako teraz. V čase komunizmu ho ale nahradil pomník osloboditeľov a politik, ktorého sochár zvečnil v životnej veľkosti do bronzu, skončil v muzeálnom depozite. Druhé slávnostné odhalenie sa konalo v roku 1990, teraz socha stojí v blízkosti evanjelického kostola.
Kytice kvetov k pomníku dnes položili zástupcovia organizátorov a ďalších inštitúcií.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM