Kultúra Rôzne

Ako pred 30. rokmi: Trojičné námestie bude centrom diania osláv Nežnej revolúcie

Na víkend 16. a 17. novembra sa trnavskom námestí koncentrujú viaceré podujatia pripomínajúce dianie revolučných dní pod názvom Pocta slobode.

Ilustračný obrázok k článku Ako pred 30. rokmi: Trojičné námestie bude centrom diania osláv Nežnej revolúcie
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Trojičné námestie v Trnave bude centrom osláv 30. výročia Nežnej revolúcie rovnako, ako bolo centrom diania počas Novembra '89.

Na ich organizácii participuje krajská a mestská samospráva i viaceré organizácie. V sobotu už od 14.00 h sa postupne predstavia skupiny Pražský výběr a Plastic People of the Universe spolu so slovenskými Longital.

Michael Kocáb, frontman Pražského výběru, bol 9. novembra ocenený Cenou slobody Antona Srholca, ktorú udeľuje predseda Trnavského samosprávneho kraja za prínos k rozvoju slobody a demokracie.

Na námestí aj v divadle

Divadlo Jána Palárika (DJP) v rámci Noci divadiel pripravilo na sobotu Revolučný guláš, Revolučnú escape room, divadelné predstavenie Nemá trieda exkluzív či výstavu Nežná '89 – Revolúcia, ktorá sa začala v divadle.

Všetky podujatia, ktoré organizujú inštitúcie v pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja sú na stránke www.nezabudamett.sk.

Program Pocta slobode bude pokračovať v nedeľu, od 17.00 h vystúpia Ľudové mladistvá a Spectrum Quartet, hostia Peter Lipa, Strapo, Zuzana Mikulcová a Trnavčanom sa prihovoria aj pamätníci Novembra '89.

Na rovnaký čas je pripravené odhalenie novej pamätnej tabule k Novembru '89 na fasáde DJP. O 19.30 h sa uskutoční v kostole sv. Jakuba koncert gregoriánskeho chorálu Vďační za slobodu v podaní Schola Minor.

V archíve i v galérii

Pripravené podujatia presiahnu víkend, v pondelok (18. 11.) otvorí Štátny archív Trnava výstavu …vtedy v Novembri, kde zverejní rôzne dokumenty, viažuce sa v Trnave k Nežnej revolúcii a v kultúrnom centre Malý Berlín bude o 18.00 h diskusia Nežná revolúcia.

Vyhralo dobro nad zlom? bude v kultúrnom centre Malý Berlín a diskutovať s moderátorom Máriom Nicolinim budú František Mikloško, zástupcovia trnavských divadelníkov Novembra '89 Juraj Nvota a Vladimír Oktavec a archivár Radoslav Ragač.

Galéria Jána Koniarka 22. novembra otvorí výstavu 1989 Sametová nežná očami fotografa Tomáša Pospiecha.

Foto: Ilustračné

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Trnavy a okolia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM