Správy Samospráva

Ako prvé mesto na Slovensku: Ochrana zelene v 7 zónach Trnavy bude bez pesticídov

Zmluvu s občianskym združením Zóny bez pesticídov podpísal primátor Trnavy Peter Bročka vo štvrtok a následne osadili spoločne s predsedom združenia Ivanom Iľkom prvý jedinečný piktogram označujúci zónu bez pesticídov v Parku Antona Bernoláka.

Ilustračný obrázok k článku Ako prvé mesto na Slovensku: Ochrana zelene v 7 zónach Trnavy bude bez pesticídov
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Trnava, ktorá aj doteraz používala pesticídy len vo výnimočných prípadoch, sa ako prvá na Slovensku zaviazala ich úplne vylúčiť v siedmich zónach mesta s najväčšími plochami zelene.

Občianske združenie Zóny bez pesticídov založil študent biológie a chémie na Pedagogickej fakulte Trnavskej univerzity (TU) Ivan Iľko s podporou vedúceho katedry biológie Alfréda Trnku a prorektorky TU, biologičky Viery Peterkovej. Cieľom je iniciovať v mestách, školských areáloch a lesoch vznik zón obhospodarovaných bez použitia pesticídov a ponúkať iné praktické spôsoby údržby zelene v duchu trvalo udržateľného rozvoja.

Sedem zón bez pesticídov vzniká v oblastiach Trnavy s parkmi, kde sa môžu najviac prejaviť priaznivé účinky nového spôsobu údržby zelene.

„Na týchto plochách sa budeme v spolupráci s odborníkmi na ekológiu starať o dreviny, trávniky a ostatné rastliny podľa ekologických zásad a používať proti škodcom rôzne prírode blízke postupy. Situáciu budeme pozorne sledovať a po preskúmaní a vyhodnotení dôsledkov zvážime rozšírenie zón bez pesticídov aj na ostatné časti,“ uviedla Veronika Srdošová z referátu správy zelene odboru dopravy a komunálnych služieb mestského úradu.

Iľko dodal, že zámerom zriaďovania zón bez pesticídov nie je, aby príroda zahltila mestá. „Aj naďalej bude prebiehať starostlivosť o zeleň, burina sa dá likvidovať aj termickým alebo mechanickým spôsobom a ploskáčik pagaštanový, ktorý Trnavu trápi, napríklad zberom spadnutého lístia či feromónovými pascami,“ povedal. Pretože všetky pesticídy sú, ako doplnil, istým spôsobom škodlivé, môžu kontaminovať pôdu, vodu alebo sa preniesť vzduchom. Zóny bez pesticídov chcú naučiť ľudí spolupracovať s prírodou. Po Trnave chce združenie podľa Iľka nadviazať spoluprácu aj s ďalšími mestami na Slovensku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM