Monika Hanigovská Rôzne

Ako to vyzeralo v Trnave kedysi: Dobové FOTKY, ktoré by bola škoda si nechať ujsť

Zaspomínajte si, ako to vyzeralo v Trnave kedysi. A to konkrétne na Hlavnej ulici. Práve z tejto známej lokality vám prinášame dobové zábery.

Ilustračný obrázok k článku Ako to vyzeralo v Trnave kedysi: Dobové FOTKY, ktoré by bola škoda si nechať ujsť
5
Galéria
Zdroj: zo zbierky Jozefa Benku

Trnava počas svojej existencie prešla mnohými zmenami. A tie neobišli ani obľúbené miesto mnohých domácich obyvateľov – dnes známe ako Hlavná ulica. Tá, ako je dobre známe, sa nachádza v centre nášho mesta. Jej dnešná podoba je výsledkom niekoľkých výrazných zmien.

Menila mená

Trnavčania sa po Hlavnej ulici prechádzajú radi. Frekventovaná a obľúbená lokalita sa však kedysi volala inak. Dokonca prešla niekoľkými zmenami jej pomenovania.

Ako uvádzajú novinky z radnice, v časoch monarchie sme ju prezývali ako ulicu Länge Gasse / Hossú utca a delila sa na hornú a dolnú, podľa toho, či smerovala od námestia k Hornej bráne (v susedstve Zeleného kríčka), alebo k Dolnej bráne (v mieste medzi súdom a evanjelickým domom). Hlavnú ulicu by sme však našli v dobových archívoch aj pod názvom ako Masarykova ulica, Benešova ulica, či ulica Februárového víťazstva. Ulica bola istý čas dokonca pomenovaná aj po Adolfovi Hitlerovi.

Zdroj: zo zbierky Jozefa Benku

Lucerny i drožky

Na Hlavnej ulici sa kedysi nachádzali plynové lucerny, k videniu boli drožky a neskôr prvé autobusy, ktoré vlastnili súkromníci.„Večer bola osvetlená plynovými lucernami. Pravidelne po nej chodili fiakre a drožky na stanicu, ale aj vozy s nákladom. V dvadsiatych rokoch prvé automobily a v tridsiatych už bola pekne dopravne rušná. Dopravu na stanicu a späť prevzal najskôr omnibus a neskôr prvé autobusy, ktoré prevádzkovali súkromníci,“ povedala pre Trnava 24 Simona Jurčová zo Západoslovenské­ho múzea.

Staré trnavské rodiny

Pre Hlavnú ulicu sú dodnes typické aj meštianske domy. „V každom dome na ulici sa bývalo. Obyvatelia sa vzájomne poznali, na Hlavnej ulici boli majiteľmi domov staré trnavské rodiny, ktoré boli všeobecne známe, prevažne bohaté a s istým postavením. A niektoré z rodín spojili aj manželstvá medzi ich deťmi,“ vysvetlila Jurčová. Okrem majiteľov domov, bývali vo dvoroch aj nájomníci.

Zdroj: zo zbierky Jozefa Benku

Podľa Simony Jurčovej bola ulica, ktorú dnes poznáme pod názvom Hlavná, prakticky až do záveru dvadsiateho storočia plná života. „V každom dome bývali ľudia a v každom boli minimálne dve prevádzky – dva obchody do ulice. Ale zvyčajne ich bolo viac, pretože ešte vo dvorových krídlach sa ukrývali dielne, napríklad niekde bola modistka, niekde hodinár, obuvník, krajčír a podobne,“ dodala na záver.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: dobové pohľadnice zo zbierky Jozefa Benku poskytla Simona Jurčová

FOTKY, ktoré vás dostanú: Takto kedysi vyzerala Hlavná ulica v Trnave
5
Galéria
Zdroj: zo zbierky Jozefa Benku
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM