Správy

Archeologičke sa dostalo pocty: Trnavská univerzita jej udelila čestný doktorát

Archeologičke Márii Novotnej za celoživotné dielo a rozsiahlu pedagogickú prax v odbore klasická archeológia udelila v utorok Trnavská univerzita (TU) v Trnave čestný doktorát.

Ilustračný obrázok k článku Archeologičke sa dostalo pocty: Trnavská univerzita jej udelila čestný doktorát
Zdroj: TASR/Dnes24.sk

Návrh na titul doctor honoris causa podal dekan filozofickej fakulty (FF) Erik Hrnčiarik, kde Novotná pôsobila. Uviedol, že sa zaslúžila o vznik nového študijného odboru klasická archeológia v rámci Slovenska.

Mária Novotná (1931) zasvätila celý svoj život archeologickej vede, pre jej prácu je charakteristická vysoká profesionalita, systematickosť, dôslednosť, schopnosť analytického a syntetického prístupu k riešeniu skúmanej problematiky. Jej vedecko-výskumná činnosť zahŕňa všetky formy archeologickej prá­ce.

Podieľala sa na množstve výskumov

Osobne viedla alebo sa podieľala na vedení záchranných a systematických archeologických výskumov v teréne, napríklad v oblasti dolného Pohronia a Spiša, za priekopnícke sa považujú aj výsledky jej práce v oblasti rekonštrukcie počiatkov baníckej činnosti a metalurgie medi na Slovensku ako jedného z európskych produkčných centier.

V rokoch 1955 až 1996 vedecko-pedagogicky pôsobila na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, v rokoch 1996 až 2005 bola vedúcou katedry klasickej archeológie na FF TU v Trnave. Spolupracovala aj s Katecheticko-pedagogickou fakultou Žilinskej univerzity a neskôr s Katolíckou univerzitou v Ružomberku.

Šíri dobré meno slovenskej vedy

V súčasnosti je emeritnou profesorkou klasickej archeológie.

„I naďalej veľmi intenzívne a aktívne pokračuje vo svojej vedeckej i pedagogickej činnosti. Svoje bohaté odborné znalosti i organizačné skúsenosti nezištne a bezprostredne odovzdáva nielen svojím blízkym spolupracovníkom, ale aj širšiemu okruhu kolegov, doktorandov a študentov. Ako medzinárodne uznávaná bádateľka sa významnou mierou podieľa na šírení dobrého mena slovenskej vedy vo svete. Hodnotné dielo, ktoré za svojho života vytvorila, má svoje trvalé miesto nielen v slovenskej, ale i v európskej archeológii,“ doplnil dekan FF TU.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Trnavy a okolia.

Foto: archív 2000

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM