Dominika Handzušová Kultúra

Archeológovia skúmajú Dobrú Vodu: Vrhnú sa aj na Korlátku a Branč

Letné mesiace využívajú aj v tomto roku archeológovia v regióne Trnavy na realizáciu nových výskumov historických lokalít. Ich záujem sa postupne zameria aj na tri zrúcaniny hradov – na Dobrej Vode, Korlátku a Branči na Záhorí. Kope sa aj v Seredi, v miestnom kaštieli a v amfiteátri, a pri Galante.

Ilustračný obrázok k článku Archeológovia skúmajú Dobrú Vodu: Vrhnú sa aj na Korlátku a Branč
Zdroj: TASR

Ako informoval archeológ Krajského pamiatkového úradu v Trnave Peter Grznár, ďalšie výskumy sa uskutočňujú v kraji na viacerých lokalitách pripravovaných investičných akcií. K najzaujímavejším tohtoročným podľa neho patrí výskum kostola Reformovanej kresťanskej cirkvi v Šamoríne. Je jedným z najstarších a najkrajších kostolov na Žitnom ostrove so vzácnymi stredovekými nástennými maľbami a v súčasnosti je naplánovaná jeho obnova.

Našli dôkazy

Práce, ktoré sú v týchto dňoch v závere, vedie Peter Nagy z Archeologického múzea Slovenského národného múzea v Bratislave. „Potvrdili sa predpoklady, že kostol je starší ako z 13. storočia, čo sa doteraz uvádzalo. Našli sme stopy po stavebných fázach najmenej z 12. a tiež 11. storočia,“ uviedol Nagy. Kostol bol v priebehu storočí opakovane prestavovaný.

Výskum a rekonštrukcia

Peter Nagy sa podieľal aj na výskume pod západnou vežou hradu na Dobrej Vode, ktorú je potrebné staticky zabezpečiť pred ďalším poškodením. „Odhalili sa viaceré novoveké násypy,“ konštatoval Nagy. Výskum s podobným účelom sa uskutoční v nasledujúcich týždňoch na Korlátku. Na Branči sa začne archeologický výskum začiatkom augusta.

Šintavský hrad obýval kráľ

V Seredi sa v kaštieli archeológ Róbert Daňo zameriava na stopy po predchodcovi – Šintavskom hrade. Ten zohrával v dejinách krajiny podstatne dôležitejšiu úlohu, ako sa pôvodne predpokladalo a bol aj kráľovským sídlom. Jeho areál bol rozsiahly, zasahoval aj do územia dnešného amfiteátra, ktorý ide mesto opravovať.

Práve tam začínajú výskum pod odbornou garanciou archeológa Michala Takácsa. „Západná bašta bývalého hradu je už zameraná, budeme ju odkrývať,“ uviedol. Takács upozornil aj na končiace archeologické práce pri Galante, kde našli pohrebisko zo staršej doby bronzovej a pozostatky sídlisk z doby železnej a stredoveku.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM