Rôzne

Arcibiskupstvo v Trnave sa púšťa opäť do opravy: Stephaneum bude krajšie

Arcibiskupstvo sa púšťa do opravy Stephanea vo svojom susedstve. Historická budova dostane nové okná.

Ilustračný obrázok k článku Arcibiskupstvo v Trnave sa púšťa  opäť do opravy: Stephaneum bude krajšie
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Pred niekoľkými dňami začala radnica v Trnave opravovať jednu z najdôležitejších tepien starého mesta – Hollého ulicu. Po niekoľkomesačnej rekonštrukcii dostane podobu, konvenujúcu s historickým rázom objektov, ktoré sa na nej nachádzajú.

Ide hlavne o komplex budov bývalej Trnavskej univerzity, ktorý je vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Časť z nich, arcibiskupský palác a gymnázium, sú už opravené.

Teraz by malo prísť rad na Stephaneum, ktoré starší Trnavčania poznajú ako bývalý detský domov. Vo všetkých troch prípadoch ide o investíciu Trnavskej arcidiecézy. Komplexnú opravu budovy, kde aktuálne sídli Arcibiskupské gymnázium biskupa Pavla Jantauscha a Pedagogická a sociálna akadémia blahoslavenej Laury, ukončili v jesennom období minulého roka. Arcibiskup Ján Orosch krátko predtým potvrdil, že nasledovať by malo práve Stephaneum – Seminár sv. Štefana, v susedstve arcibiskupského paláca.

Stavba z roku 1724

Hovorca Arcibiskupského úradu v Trnave Dušan Kolenčík v pondelok uviedol, že majú „v pláne pokračovať v rekonštrukcii ďalšej nádhernej historickej budovy".

Objekt bol uzavretý v rokoch 1995 až 2007, kedy sa začala rekonštrukcia fasády, ktorá skončila v roku 2011. Táto stavba architekta J. L. Hildebrandta z roku 1724 vznikla spojením štyroch menších budov, preto aj jej fasáda po vrátení do pôvodného stavu prekvapuje okoloidúcich nevšednou, nejednotnou vizážou, kde sa strieda biela, ružová a čierna farba.

Pokračujú v rekonštrukcií

Pre Stephaneum sa počíta v rámci využitia najmä s arcidiecéznym múzeom, tiež s knižnicou a priestorom pre cirkevný archív, ktorý je v súčasnosti v nevyhovujúcich podmienkach.

Orosch pri svojom nástupe do funkcie v roku 2013 uviedol, že „určite budú priestory aj na nejakú kaviarničku“.

„V priebehu roka 2018 pokračujeme v rekonštrukcii okien, aby sa predišlo znehodnocovaniu vnútorných priestorov budovy. V súčasnosti nevieme odhadnúť, ako dlho ešte bude rekonštrukcia trvať,“ uviedol Kolenčík.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM