Správy

Areálom jadrovej elektrárne zaznejú sirény: V Bohuniciach prebehne veľké cvičenie

V lokalite Atómových elektrární Bohunice prebehne celoareálové cvičenie. Preveria pripravenosť personálu zvládať radiačné udalosti.

Ilustračný obrázok k článku Areálom jadrovej elektrárne zaznejú sirény: V Bohuniciach prebehne veľké cvičenie
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Areálom jadrovej elektrárne Bohunice sa rozozvučia sirény systému varovania a vyrozumenia. Stane sa tak vo štvrtok 3. novembra v rámci simulovanej udalosti.

„Slovenské elektrárne organizujú vo štvrtok 3. novembra 2022 celoareálové havarijné cvičenie v lokalite Atómových elektrární Bohunice. Cvičenie sa uskutoční so zapojením Organizácie havarijnej odozvy (OHO) SE-EBO a Fakultnej nemocnice Trnava,“ informujú Slovenské elektrárne.

Ako to bude prebiehať?

Počas celoareálového havarijného cvičenia sa na území AE Bohunice V-2 spustia sirény systému varovania a vyrozumenia s reálnymi akustickými signálmi. Zaznie tak dvojminútový kolísavý tón s hláseniami „Pozor cvičenie“ a „Pozor radiačné ohrozenie“.

Po ukončení cvičenia zaznie dvojminútový stály tón s hlásením „Koniec ohrozenia“. Podľa Slovenských elektrární bude po doznení sirén cez závodný rozhlas odvysielaná doplňujúca informácia, že ide o simulovanú udalosť v rámci celoareálového havarijného cvičenia.

Prečítajte si tiež

„Cieľom cvičenia je preveriť pripravenosť personálu lokality AE Bohunice zvládať radiačné udalosti v súlade s Vnútorným havarijným plánom a precvičiť činnosti v nadväznosti na Plány ochrany obyvateľstva, ako aj súčinnosť s orgánmi štátnej správy a samosprávy v ochrannom pásme AE Bohunice. Koná sa v súlade so schváleným harmonogramom havarijných cvičení a zákonom o civilnej ochrane obyvateľstva,“ píšu Slovenské elektrárne na svojom webe.

Pravidelný nácvik

Cvičenia nie sú ničím nezvyčajným. Súčinnostné havarijné cvičenia sa konajú raz za 3 roky, bežné celoareálové havarijné cvičenia raz za rok a nácviky havarijnej komisie 8-krát ročne. Na priebeh cvičení vždy dozerajú inšpektori Úradu jadrového dozoru SR.

„Počas cvičenia sa vychádza zo simulácie udalosti modelovanej pre podmienky jadrového zariadenia (JZ), spojenej s únikom rádioaktívnych médií na územie JZ v takom rozsahu, že sa vyžaduje realizácia ochranných opatrení pre zamestnancov SE-EBO, dodávateľov a ostatné osoby oprávnene sa zdržiavajúce na území elektrárne,“ dodávajú Slovenské elektrárne.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM