Monika Hanigovská Samospráva

Atraktívne plány Trnavy: Obyvatelia sa majú dočkať novej rekreačno-oddychovej zóny

Trnava chce zrevitalizovať lokalitu Štrky. Obyvatelia by sa tak mali dočkať novej rekreačno-oddychovej zóny. Prinášame vám prvé informácie.

Ilustračný obrázok k článku Atraktívne plány Trnavy: Obyvatelia sa majú dočkať novej rekreačno-oddychovej zóny
4
Galéria
Zdroj: Mesto Trnava

Zelená oblasť v blízkosti strelnice s názvom Štrky by sa mala dočkať revitalizácie. Naše mesto sa totiž zapojilo do projektu LUMAT CE89 spolufinancovaného z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci programu Interreg Stredná Europá 2014 – 2020.

Hlavnou myšlienkou projektu je prispieť k udržateľnému využitiu územia v rámci integrovaného environmentálneho manažmentu mestských funkčných oblastí. Trnavská radnica tak projekt pretavila konkrétne do spomínaných plánov v lokalite Štrky.

Oblasť Štrky podľa vyjadrenia magistrátu patrí medzi územie s významným potenciálom. Ako informuje mesto na svojom webe, lokalita predstavuje pre Trnavu cenné územie vďaka svojej ekologickej hodnote i rekreačno-oddychovému potenciálu.

Radnica má tak s lokalitou Štrky, ktoré sú zvyškom pôvodného lužného lesa, konkrétne plány, ktoré už stihla navrhnúť do konkrétnych riešení. Prinášame vám prvé informácie o navrhovaných úpravách tohto priestoru.

Zdroj: Mesto Trnava

Ako informuje mesto na svojom webe, konkrétnymi navrhovanými úpravami sú napríklad vyčistenie lesíka, vybudovanie siete chodníkov a malej vodnej plochy, ako aj inštalácia drobnej exteriérovej architektúry a mobiliáru (drevené lavičky, smetné koše, stojany na bicykle, kamenný gril a pod.). A ako ďalej prezrádza radnica, súčasne by takáto lokalita zväčšila plochu verejne dostupných lokalít prírodného charakteru v Trnavskom regióne.

„Revitalizáciou tejto celej zelenej plochy chceme vytvoriť takú lokalitu alebo podobnú lokalitu, ako ľudia nachádzajú v Kamennom Mlyne. Chceme umožniť, aby Trnavčania okrem Kamenného Mlynu, ktorý sa stal tradičným oddychovým miestom, mohli aktívne počas víkendu či voľna využívať aj inú sprístupnenú a oddychovú lokalitu. S tým súvisí aj možnosť napojenia cyklochodníka v oblasti Štrkov… Trnava nemá hory, nemá rieku, preto chceme, aby vznikali práve takéto lokality, kde by teda Trnavčania mohli svoj voľný čas naplno stráviť v prírode,“ povedal hovorca mesta Pavol Tomašovič.

Ten zároveň doplnil, že spomínaná lokalita nie je momentálne v najlepšej kondícii. „Celá táto oblasť bola zanedbaná roky a nebola tak navštevovaná vzhľadom k tomu, že sa tam zjednodušene povedané „príroda sama realizovala“. Táto oblasť sa nikdy samostatne neriešila, čo sa týka údržby a podobne. Oblasť treba celú vyčistiť, s tým, že už v minulý rok sme tam začali riešiť základné čistiace úkony, kde bolo treba zlikvidovať rôzne náražky odpadu a podobne, “ povedal pre náš spravodajský portál.

Na revitalizáciu Štrkov je vyčlenených 64 500 eur. Práce by mali byť hotové do prvej polovice roka 2019.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Lákavé plány Trnavy na Štrkoch: VIZUALIZÁCIA navrhovaných úprav priestoru!
4
Galéria
Zdroj: Mesto Trnava
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM