Monika Hanigovská Rôzne

Milovníci bicyklov si v Trnave prídu na svoje: Takéto kúsky sa len tak nevidia!

To si nenechajte ujsť! V Trnave si môžete na vlastné oči pozrieť bicykle, aké sa už len tak nevidia. O čo ide?

Ilustračný obrázok k článku Milovníci bicyklov si v Trnave prídu na svoje: Takéto kúsky sa len tak nevidia!
13
Galéria
Zdroj: Velo Veterán Klub Tyrnaviavelo

V západnom krídle trnavskej radnice totiž prebieha naozaj zaujímavá výstava s názvom 200 rokov bicykla – Od baróna Draisa po súčasnosť 1817 – 2017, ktorú organizuje mesto Trnava a združenia Velo Veterán Klub Tyrnaviavelo.

Výstavu by si nemali nechať ujsť nielen milovníci bicyklov, ale napríklad aj vyhľadávači atmosféry prvej ČSR, s ktorou sa spájajú niektoré vystavené dvojkolesové tátoše.

Lákavým ťahúňom výstavy je napríklad aj replika prvého prakticky použiteľného predchodcu bicykla vôbec – od baróna Draisa, či vystavenie najstaršieho exponátu bicykla, ktorý si môžu taktiež návštevnici dôkladne prezrieť. Zaujímavostí je však pripravených oveľa viac.

Zdroj: Velo Veterán Klub Tyrnaviavelo

Podrobnejšie nám o nich porozprával Juraj Pukanec, podpredseda združenia Velo Veterán Klub Tyrnaviavelo.

„Návštevníci sa môžu tešiť na repliku samotnej dreziny – vynálezu baróna Draisa z roku 1817, ktorým sa vlastne začala celá bicyklová éra. Zaujme aj najstarší exponát, bicykel Achilles z roku 1925, zreštaurovaný z totálneho vraku… Zaujímavosťou je tiež pracovný bicykel Wanderer, hasičský, poštársky či vojenský bicykel, všetko historické kúsky,“ vymenúva pre náš spravodajský portál.

Zdroj: Velo Veterán Klub Tyrnaviavelo

Výstava sa súčasne môže pochváliť aj ďalšími bicyklami v pôvodnom stave. „Takýchto kúskov po celkovej renovácií je vystavených viac a okrem toho aj bicykle v dochovanom autentickom patinovom stave. Okrem iného je vystavené aj veľké množstvo starožitností a doplnkov, súvisiacich s bicyklami, alebo všeobecne, ktoré sa spájajú s dobou prvej ČSR,“ doplnil Juraj Pukanec.

Návštevníci si môžu výstavu vychutnať do 31. marca 2017 a to každú stredu a nedeľu od 15.00 do 18.00 hodiny, pričom nedeľná výstava prináša okrem zaujímavých exponátov aj odborný výklad pod vedením členov samotného klubu Tyrnaviavelo.

Ako to vyzerá na prebiehajúcej výstave si môžete prezrieť v našej priloženej fotogalérii.

V OBRAZOCH: Milovníci bicyklov, aj takéto krásne kúsky sa dajú vidieť v Trnave
13
Galéria
Zdroj: Velo Veterán Klub Tyrnaviavelo

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM