Monika Hanigovská Rôzne

Bez nárečia by Trnava nebola Trnavou: Hľadá sa TO naše najobľúbenejšie slovíčko!

V Trnave stále úspešne prežíva, tá naša "trnafčina". Zamýšľali ste sa však nad tým, ktoré slovo by mohlo byť pre nás to NAJ? Teraz o tom môžete rozhodnúť aj vy.

Ilustračný obrázok k článku Bez nárečia by Trnava nebola Trnavou: Hľadá sa TO naše najobľúbenejšie slovíčko!
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

U nás v Malom Ríme sa veselo a s radosťou akosi prirodzene traduje, že všetci vedia, že v Trnave aj mačka robí mnau. A táto nálepka tvrdosti nám vôbec nevadí. Malý Rím by bez svojho povestného nárečia stratil akýsi svoj vlastný osobný cveng.

Typické trnavské slovíčka už patria k nášmu životu. Niektoré používame častejšie, iné príležitostne, a bez niektorých z nich si zase nevieme predstaviť naše mesto.

Slová ako nápoky, nigdo, cáluvat, hen, jag, donést, mangluvat, trnafčina, nyšt, doščulku, oné – ondzit, sladzit ale napríklad aj trnavská kuriozita slova „jebenci“ – (v zmysle pozrime sa, teda ako „ale jebenci, aj ty si tu!“), či slovko ako pocichu, furt, šak, merkuvat, andelé, ešče, kerá, sú počuť aj v týchto chvíľach viac, či menej v Malom Ríme.

Trnavských slov je prirodzene mnoho. Poznáte ďalšie, ktoré sú vášmu srdcu blízke? Hľadá sa totiž to najobľúbenejšie. Trnavčania, ukáže sa! Napíšte nám pod článok, na trnava@global24.sk, do našej FB skupiny alebo na instagram trnava24 a povedzte nám, ktoré je TO vaše NAJ trnavské.

Následne vyberieme z vašich odpovedí najviac frekventované slovíčka, za ktoré budete môcť osobne zahlasovať v našej ankete. Zasielať nám svoj návrh môžete do 31. augusta 2018.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Zvýšte svoje šance na víťaza

Aby sa zvýšila možnosť, že vaše slovo bude kraľovať v rebríčku, môžete do vášho návrhu o najobľúbenejšie trnavské slovo zapojiť aj svojich známych a tým zvýšiť šancu, že sa váš favorit dostane do výberu pripravovanej ankety. Platí však zásada, jeden hlasujúci, jeden návrh (počíta sa email a správa z jedného účtu na sociálnej sieti).

Naša trnavská redakcia následne v ankete prinesieme výber vašich najfrekventova­nejších trnavských slov z ktorej vzíde jediný víťaz, kráľ či kráľovná nášho slovníka.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM