Monika Hanigovská Rôzne

Toto nikto iný nepochopí: 5 vecí, vďaka ktorým rozoznáte Trnavčana na sto honov :)

Informácie len pre zasvätených! Každé mesto má svoje špecifiká, prípadne, je preňho niečo charakteristické. Trnava nie je v tomto výnimkou. Myslíte si, že ste Trnavčan od kosti?

Ilustračný obrázok k článku Toto nikto iný nepochopí: 5 vecí, vďaka ktorým rozoznáte Trnavčana na sto honov :)
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Trnava tak, ako každé iné mesto, má tiež svoje špeciifiká, o ktorých zväčša vedia len tí ľudia, ktorí tu žijú x rokov. Ten, kto cez naše mesto len prechádza, prípadne tu bol párkrát ako turista, alebo nebodaj bol u nás iba na jarmoku, nemá však o týchto veciach ani páru.

Ak si teda dvaja ľudia z Trnavy sadnú napríklad aj na kávu v inom meste, je vysoko pravdepodobné, že sa môžu baviť práve o týchto veciach, a nik iný im nebude rozumieť…

Zľudovené názvy lokalít

Pre obyvateľov Trnavy sú to akési bežné pomenovania, nad ktorými sa ani nezamýšľame. Jedná sa pritom napríklad o názvy známych lokalít, ktoré po čase zľudoveli, „schomolili sa“ alebo sa ponechali v mysliach mnohých Trnavčanov ešte v starých názvoch.

Schválne, skúsili ste už „Netrnavčana“ navigovovať na Eroháčko, k partizánom, Zelenému ríneku, Všivavému hájičku, či do Šivavej uličky? Len ťažko, ak vôbec, by dorazil na správne miesto.

Nárečové perly

Trnava by snáď ani nebola Trnavou bez svojho typického nárečia. V prípade, že sa pridá do rozhovoru medzi domácimi „Netrnavčan“, môže nastať istá jazyková bariéra. Často tak možno počuť v trnavských rozhovoroch slová ako doculku, glbatý, šragla, kukni, fusakle, šlychta, manka, zmagni, neondzi, chrontavý, nigdo, chaluvat, sceli, velice, frufra, karuvať, či napríklad slovo dójdzyt.

Ak sa však do debaty pridá aj staršia trnavská generácia, cudzincovi je potom potrebné významy slov vysvetliť. Môže sa totiž stretnúť so slovami ako ringišpíl, šporhel, škapulár, frufla, frajcimerka, či napríklad fičúr.

Futbalová atmosféra

V Trnave možno zažiť neopakovateľnú futbalovú atmosféru. FC Spartak Trnava, päťnásobný majster Československa, dokáže aj dnes naplno rozvášniť Trnavčanov. Ten, kto však nebol ani na jednom zápase na trnavskom štadióne, zrejme nepochopí a naplno nedokáže precítiť, o čo ide. Futbalovú hrdosť si mnohí Trnavčania pripomínajú aj mimo štadióna, keď vidieť na ich krkoch typické šály, či oblečené tričká, ktoré nosia ako správni fanúšikovia aj mimo samotných zápasov.

Vtipy

V súvislosti s našim mestom koluje množstvo vtipov. Mnohým však porozumejú len samotní Trnavčania, pretože odkazujú na obľúbené trnavské výrazy, alebo sa dotýkajú trnavskej lokálnej problematiky. V našej trnavskej redakcií sme si na ukážku pripravili hneď dva takéto vtipy z nášho mesta.

Viete vôbec prečo, keď horí na Hlinách, nepočujete sirény? Pretože hasiči bežia s vedrami, s autom by neprešli.

Dójde Trnavák do železiarstva a pýta si šubleru (posuvné meradlo- poz.red.) Predajca mu odpovedá: „Nemáme, pane“. Trnavčan sklamano odpovie: „…Tak teda dýky“. A nato predavač? „Ani dýky nemáme“.

„Stretneme sa pri trojičke“

Trnavčania si akosi obľúbili Trojičné námestie v našom meste, konkrétne Sochu svätej trojice v barokovom štýle z roku 1695, ktorá sa tu nachádza.

A práve pri tejto „svätej trojke“ sa stretáva mnoho Trnavčanov dodnes. Vetu ako „stretneme sa pri trojičke“, tak počuť z úst mnohých obyvateľov nášho mesta. „Keď som bola dieťa, čakávala som zo školy pri trojičke svoju mamu, neskôr sa miesto stalo priestorom pre stretávky počas výšky a teraz je zrazom pre moje deti. Keď sa máme niekde stretnúť, tak jedine pri trojičke,“ zhodnotila naša čitateľka Petra.

Vieme, že tento zoznam, ktorý samozrejme treba brať s určitým nadhľadom, nie je kompletný. Napadlo aj vám niečo, čo by stálo za zmienku? Napíšte nám na trnava@global24.sk.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM