Júlia Vargová Rôzne Správy

Bohyňa zimy a smrti je preč: Morenu upálili, jar má voľný priebeh, VIDEO

Morena bola symbolom zimy a smrti. Počas podujatia Na Kvetnú nedzelu ju folkloristi spálili a hodili do Trnávky. Jar môže začať naplno.

Zdroj: Dnes24.sk

Kvetná nedeľa tento rok pripadla na 14. apríl. Program podujatia Na kvetnú nedzelu lákal do centra Trnavy na folklórne vystúpenia i tvorivé dielne. Všetko odštartovalo pred radnicou, zdobením trnavského korza. Vajíčka a stužky všetkých farieb skrášľujú centrum Trnavy a dotvárajú veľkonočnú atmosféru.

Počas folklórneho programu v centre mesta sa predstavili folklórne súbory Trnavček a Drienka. Nechýbal ani folklórny súbor Trnafčan s pásmom Na jar.

V Kalokagatii sa zabavili malí i veľkí na kreatívnych dielňach s názvom Veselá Veľká noc. Na programe bolo aj zdobenie kraslíc. Práve Veľkonočné sviatky sú chápané ako vyvrcholenie cirkevného roka. V symbolike roka sa toto obdobie spája s obnovou života ako takého. So zrodom, pučaním, liahnutím, jednoducho jarou, ktorej príchod vždy oslavovali aj pohania v rámci svojich rituálov.

Vynášanie Moreny ja starý pohanský zvyk, no svoje miesto si našiel i v mnohých kresťanských obciach. Pripomenuli si ho aj Trnavčania. Počas odriekania riekaniek, tanca a spievania typických spevov o Morene sa sprievod niesol celým mestom.

Morenu, symbol zimy, predstavovala slamená figurína. Jej spálením a hodením do vody zima symbolicky stratila svoju moc.

Vynášanie Moreny a Letečkovanie, prinášanie Letečka, sa tradične konali na Hlavnej ulici a v Ružovom parku. Pri obchôdzke sa spievalo, tancovalo… dôraz kládli hlavne na motív vynesenia zimy prinesenia leta. Túžbu po dobrej úrode, teplej a hojnej jari, bohatom rozpuku zelene folkloristi vyjadrovali nosením ozdobnej halúzky, letečka.

Vynášanie Moreny na Kvetnú nedzelu
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM