Monika Hanigovská Rôzne

Bročka odpovedá na petíciu proti výrubu: Stromy pri hradbách boli nevyhovujúce

Primátor Peter Bročka odpovedal na petíciu za okamžité zastavenie výrubu stromov pri hradbách na Hlbokej ulici. Podľa jeho slov nebolo možné výrub zastaviť.

Ilustračný obrázok k článku Bročka odpovedá na petíciu proti výrubu:  Stromy pri hradbách boli nevyhovujúce
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Začiatkom júna bola trnavskej radnici doručená petícia za „okamžité zastavenie výrubu stromov (mestskej zelene) v stromovom háji pri hradbách na Hlbokej ulici“ a následne dňa 18. júna 2018 bol k vyššie uvedenej petícii doručený dodatok.

Na vyššiu uvedenú petíciu odpovedal primátor mesta Peter Bročka. Podľa jeho slov bol výrub nevyhnutný.

Dreviny mali mať viaceré nedostatky

„Pri konaní sa potvrdilo, že dreviny boli fyziologicky preschnuté v rozpätí 40% – nad 60%, prestarnuté, s výskytom hnilobných dutín na kmeňoch a v korunách. Výrubom drevín bolo taktiež zabezpečené zlepšenie vývojových podmienok hodnotnejších drevín zachovaných v poraste,“ vysvetľuje v dokumente, ktorý je voľne prístupný na centrálnej elektronickej tabuli.

Ako ďalej primátor mesta uviedol, výrub sa uskutočnil v období medzi 17.01.2017 až 25.01.2017, kedy bol na základe petície uverejnenej na facebookovej stránke zastavený.

Medzi vyrúbanými drevinami sa podľa jeho slov ocitli stromy, na ktoré bol vydaný súhlas a tiež veľký počet suchých a inváznych drevín, na ktoré nie potrebný súhlas na výrub, z čoho vyplýva podľa jeho slov, že nie je potrebné za ne vykonať ani náhradnú výsadbu.

Finančné náklady za vyrúbanie 198 ks stromov boli 5264,55 eur. „Za vyrúbané dreviny bola v katastrálnom území Trnava zrealizovaná primeraná náhradná výsadba v rozsahu 211 odrastených stromov,“ dodáva primátor v odpovedi na petíciu. Pričom prevažná časť stromov sa vysadila na Hlbokej ulici v počte 139 kusov.

Výsadba prevyšuje výrub

Mesto podľa dokumentu vysádza vyrúbané stromy, pričom samotné sadenie prevyšuje výrub. „Aby v meste nedochádzalo k úbytku stromov, prevyšuje už niekoľko rokov výsadba nad výrubom. Asi 3 300 stromov bolo vysadených v období rokov 2014 až 2017 ako náhrada za necelú tisícku stromov vyrúbaných, za ktoré je povinná náhradná výsadba,“ prezrádza ďalej P. Bročka v dokumente.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM